Belföld

Viharos szerda: figyelmeztetést adtak ki a Kisalföldre is

Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megye több térségére és Budapestre már elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható felhőszakadás miatt. Szerdán is az ország jelentős részén várható heves zivatar és felhőszakadás.

A meteorológiai szolgálatnak szerda reggel az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetése szerint a bicskei, budaörsi, budapesti, dorogi, esztergomi, érdi, gyáli, pilisvörösvári, ráckevei, tatabányai, a tatai, a ceglédi, a dabasi és a monori kistérségre adták ki a citromsárga, vagyis elsőfokú riasztást. Ezeken a területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy egy-egy intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Ezzel együtt a szerda éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében és a főváros területén nemcsak a várható felhőszakadás, hanem heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Így ezeken a helyeken rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadékra és heves zivatarokra is készülni kell, amelyeket károkozó szél, illetve jégeső kísérhet.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: szerdán a délelőtti órákban az ország középső területein fordulhat elő néhol intenzívebb zivatar, amelynek környezetében 20-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. A délutáni óráktól elszórt zivatarokra döntően a Dunántúlon (gyakrabban a délnyugati felében), illetve északkeleten (Heves, Nógrád, Pest és Jász-Nagykun egyes részein) lehet számítani. Néhol intenzívebb zivatar is lehet, amelyet 20-30 milliméternél is több csapadék, viharos, 70-80 kilométer per óra feletti szélroham is jégeső kísérhet – tették hozzá.

Szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 22 és 25, a középső és keleti országrészben 25 és 30 Celsius-fok között valószínű. Késő estére 16 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik