Belföld

Új vérszívók támadnak, invázió után hadjárat

Szunyog(210x140)(1).jpg (szúnyog)
Szunyog(210x140)(1).jpg (szúnyog)

Néhány órával a szúnyoginvázióról szóló hír megjelenése után bejelentették, hogy Budapesten kezdődik az irtás.

Megkezdődik a szúnyogirtás szerda este a fővárosban; az irtást – szükség szerint – további két-nyolc alkalommal megismétlik nyáron – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága. A légi irtás este hat órától napnyugtáig, a földi irtás este 10 órától hajnali 3-ig tart szerdától péntekig. A kezelendő területeket rovartani szakértő irányításával jelölték ki csípésszám-vizsgálat alapján. A következő alkalom a tervek szerint május 20-án lesz.

Az önkormányzat a szúnyoghelyzetet minden évben áprilistól szeptember végéig követi nyomon; a Duna vízállása és a meteorológiai adatok regisztrálása mellett a tenyésztőhelyeken vizsgálják a lárvaszámot, mérik a már kirepült szúnyogok számát. A főváros az idei költségvetésében mintegy 300 millió forintot tervezett csótány-, patkány- és szúnyogirtásra.

Egy évtizede nem volt annyi szúnyog, mint amennyit a sok eső és a korán jött meleg hozott ezekben a hetekben – írta előzőleg a Blikk. A lapnak Sáringer-Kenyeres Tamás, a szúnyogok kutatásával foglalkozó szakértői csoport szakmérnöke elmondta: a Balaton partján már irtanák a vérszívókat, de a szeles időjárás miatt eddig nem szállhattak fel a gépek.

Az, hogy az ország többi részén meddig tarthat még a vérszívók inváziója, egyelőre rejtély – tette hozzá a szakember, aki szerint a csapadékos időjárás és hirtelen jött felmelegedés kedvez a szúnyogok szaporodásának, előbb azonban nem lehetett kezdeni az irtást, ki kellett várni azt az időszakot, amikor a szúnyoglárvák kellően érzékeny stádiumba kerülnek, és hatásossá válik ellenük a biológiai védekezés. Arra kell számítani, hogy hamarosan szükség lesz egy kémiai irtás bevetésére is, és az idei nyári szezonban a korábbi éveknél több biológiai, valamint kémiai védekezésre lesz szükség.

Az élősködő fonálféreg csak kutyára veszélyes

Az élősködő fonálféreg emberekben nem okoz szívférgességet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), miután vasárnap a Délmagyar.hu arról írt, hogy Szegeden egy Magyarországon eddig ritkán felbukkanó parazitát találtak egy kutyában, amely elpusztult. Az esettel kapcsolatban az ÁNTSZ tudatta: az úgynevezett dirofilariosis, amely egy élősködő fonálféreg által okozott fertőző betegség „nem okoz ugyanolyan súlyos klinikai képet emberben, mint állatokban”, mert az élősködő fonálféreg számára „az ember nem megfelelő gazda”.

Az ÁNTSZ ugyanakkor kitért arra is, hogy az említett parazita fonálférgeket bármelyik magyarországi szúnyogfaj terjesztheti. „Szúnyogcsípés közvetítésével alkalomszerűen fertőződhet az ember is” – írta az ÁNTSZ, kiemelve: „ezért is fontos a szúnyogcsípések elleni egyéni védekezés, és a mindenkori aktuális helyzet folyamatos figyelemmel kísérése”. A Magyar Kullancsszövetség elnöke, Kapiller Zoltán néhány napja azt mondta, hogy a bőr- és szívférgesség kórokozói Soroksár térségében tömegesen fertőzik a kutyákat, és az emberek között is lesznek betegek hamarosan.

Halálos szúnyogok Pécsett is?

Az ázsiai tigrisszúnyog már megvetette lábát Olaszországban, Dél-Franciaországban, egyes spanyol üdülőterületeken és az Adriai-tenger keleti partján, s egy helyi portál szerint Pécsett is megjelent a rovar, amely a dangue-láz, a malária és a sárgaláz kórokozóját is hordozhatja, valamint agyvelőgyulladást is okozhat a csípése – mondta Majer József ökológus professzor. A szúnyog bekerítette Magyarországot, hiszen a környező országokban már észlelték – mondta a pécsi szakértő. Így könnyen lehet, hogy már nálunk is akad a fajból bőven, csak éppen még nem terjedt el eléggé. Félni azonban a szakember szerint nem kell, hiszen egyelőre nagyon kevés él belőle Magyarországon.

Kullancsinvázióra is készülni kell

A csapadékos időjárás miatt már most nagyon sok nemcsak a szúnyog, hanem a kullancs is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke korábban az InfoRádiónak azt mondta, 3-4 évente az ár- és belvízzel megugrik a vérszívók populációja. A betegségek elkerülése érdekében kirándulni csak kullancsriasztóval érdemes elindulni, és nem árt beszerezni a patikában kullancskiszedő kanalat és olyan tesztet, amely kimutatja, ha fertőzött volt a vérszívó. Magyarországon a vérszívók 30-50 százaléka fertőzött, és ezeknek 95 százaléka terjeszti a Lyme-kórt.

A törpeszúnyog gazdasági kára

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet megszigorította az élőállat-behozatalt a Schmallenberg-vírus okozta betegség terjedésének veszélye miatt. A törpeszúnyogok által terjesztett kórokozó a kérődző állatokat fertőzheti meg. Korábban a Pszkovszkaja Pravda című orosz megyei lap azt közölte, hogy hétfőn a Buracski nevű településnél lévő határállomásról visszafordítottak egy magyar élőállat-szállítmányt. A 39 őzsutát szállító teherautót azzal az indokkal nem engedték be orosz területre, hogy az exportőr megsértette a rendelkezést. Az orosz állat-és növény-egészségügyi szolgálat a Schmallenberg-betegség terjedése miatt április 17-től ideiglenes korlátozásokat vezetett be a Magyarországról és Lengyelországból származó kérődzők: házi és vad tenyészállatok oroszországi behozatalára, illetve átszállítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik