Belföld

Történelem a mai feladat az érettségizőknek

érettségi (érettségi)
érettségi (érettségi)

Szerda reggel a történelem írásbeli tételsorok megoldásával folytatják a vizsgákat az érettségiző diákok, e tárgyból középszinten 1296 helyszínen 79 781-en, emelt szinten 113 helyszínen 5753-an tesznek érettségi vizsgát.

A történelem középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. Az írásbeli vizsga két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a 19. és a 20. század történelme adja.

A vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

A történelem vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. Az írásbeli vizsga két feladatsorból áll (egyszerű, rövid választ igénylő, illetve szöveges – kifejtendő – feladatok megoldása). A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg. A vizsgadolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután következhet a II. feladatlap kiosztása és megoldása. A feladatok megoszlása a középszintű vizsgához hasonló.

A II. részhez vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

Történelem vizsgatárgyból középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, német, spanyol, szerb és szlovák nyelven is tesznek érettségi vizsgát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik