Belföld

Főjegyző: Nem volt Vásárhelynek kapcsolata Portikkal

A Jobbik kérdésekkel és közérdekű bejelentéssel fordul a legfőbb ügyészhez a Portik Tamás érdekeltségébe tartozó General Média és Hódmezővásárhely önkormányzata között létrejött 2007-es adásvétel miatt - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Hegedűs Lorántné.

Hegedűs Lorántné elmondta, a volt iskolaépületet 2007-ben az akkor Lázár János – jelenlegi Miniszterelnökséget vezető államtitkár – vezette önkormányzat pályáztatás nélkül, egy sürgősséggel összehívott zárt ülésen adta el a Portik Tamás családi érdekeltségébe tartozó Generál Média Kft.-nek. Mindezt úgy, hogy az eladás előtt a négyezer négyzetméteres ingatlanról az önkormányzat törölte az építési tilalmat és átsorolta egy építésileg kedvezőbb kategóriába.

A Generál Média ezért cserébe a szerződés szerint öt éven át havi 600 ezer forint hirdetési felületet biztosított az önkormányzatnak – mondta az ellenzéki képviselő. Hegedűs Lorántné hangsúlyozta: Lázár János polgármesterként az előterjesztője és az előkészítője is volt az ügyletnek.

A Jobbik azt szeretné, ha a legfőbb ügyész megvizsgálná az ügy körülményeit és mielőbb tisztázódna az ügy “hódmezővásárhelyi szála”. Emlékeztetett arra is: az ugyanebben a témában a legfőbb ügyésznek hétfőn feltett azonnali kérdésére Polt Péter azt válaszolta a parlamentben, hogy a konkrét ügyben május 1-jén két őrizetbe vétel történt, és folyamatban van a nyomozás adócsalás ügyében, amely annál a cégnél merült fel, amelynek tagjait, vezetőit most őrizetbe vették.

A délelőtti sajtótájékoztatóval kapcsolatban az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe Hódmezővásárhely főjegyzője:

“Sajnálatos, ha egy országgyűlési képviselő a munkája helyett Hódmezővásárhely lejáratásával szeretne néhány percnyi figyelemhez jutni az esti hírműsorokban, és ennek érdekében, a tények ismerete nélkül, felkészületlenül és tájékozatlanul áll a sajtó elé, nyilvánvaló hazugságokat megfogalmazva. A tények:

Hódmezővásárhely önkormányzata – mindenben a törvényeknek és az önkormányzat vagyongazdálkodási rendeletének megfelelően – meghirdette az érintett, Vöröskereszt utca 5. szám alatti, akkor már hosszú ideje üresen álló, volt iskolaépületet.

Hódmezővásárhely önkormányzata 2007-ben értékesítette az ingatlant a Generál Média Információszolgáltató és Kommunikációs Kft-nek. A sajtóban Portik Tamással kapcsolatba hozott Generál Média Sales House Kft-vel, a Generál Média Publishing Kft-vel, illetve a Galamb 4. Kft-vel a városnak soha, semmilyen kapcsolata nem volt.

Amennyiben a cégek nevében szereplő azonosság esetleg megzavarja a Képviselő Asszony figyelmét, az egyértelmű különbségtétel érdekében javaslom, nézze meg az interneten bárki számára hozzáférhető cégnyilvántartási adatokat: a Generál Média Sales House Kft-t 2012-ben, azaz 5 évvel, míg a Generál Média Publishing Kft-t 2010-ben, azaz 3 évvel a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a Generál Média Információszolgáltató és Kommunikációs Korlátolt Felelősségű Társaság között, 2007-ben létrejött megállapodást követően jegyezték be! Azaz 2007-ben, mikor a hódmezővásárhelyi önkormányzat mindenben a hatályos törvényeknek és az önkormányzat vagyongazdálkodási rendeletének megfelelően értékesített egy üresen álló, volt iskolaépületet a Generál Média Információszolgáltató és Kommunikációs Korlátolt Felelősségű Társaságnak ezek a cégek, amelyek kapcsán a Tisztelt Képviselő Asszony és a sajtó Portik Tamással és alvilági köreivel megvalósuló együttműködést, és „hódmezővásárhelyi szálat” emleget még csak nem is léteztek!

Csak ismételni tudjuk: sem Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, sem jelenlegi, vagy korábbi polgármestere nem állt soha, semmilyen közvetlen, vagy közvetett kapcsolatban Portik Tamással, vagy alvilági köreivel.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata az érintett ingatlan értékesítése kapcsán mindenben a hatályos törvényeknek és az önkormányzat vagyongazdálkodási rendeletének megfelelően járt el! Hegedűs Lórántné pedig ismét tanúbizonyságát tette, hogy fogalma sincs az önkormányzatok működéséről!

Dr. Korsós Ágnes
Címzetes főjegyző

Ajánlott videó

Olvasói sztorik