Belföld

Szélsőséges: a télies márciust nyárias április követte

Az átlagosnál hidegebb márciust az átlagosnál melegebb április követte: a márciusihoz képest csaknem 10 fokkal magasabb volt az áprilisi középhőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati osztályának az MTI-hez eljuttatott összeállításából az is kiderült, hogy nemcsak az első tavaszi hónapban, hanem április első napjaiban is regisztráltak téli időjárásnak megfelelő rekordokat. Április elsején például a Kékestetőn még rekordvastagságú, 81 centiméteres hóréteget mértek, és egészen április 13-ig mindennap új rekord született. Valamennyi csúcsértéket Kékestetőn mérték – írta Nagy Andrea, az éghajlati osztály munkatársa.

Az idei március a 3,4 Celsius-fokos középhőmérséklettel a 27. leghidegebb volt 1901 óta. Az áprilisi átlaghőmérséklet már 12,1 fok volt, mely 1,7-del haladja meg az 1971 és 2000 közötti sokéves átlagot, s ezzel az az 1901-től számított legmelegebb áprilisok sorában a 20. lett.

A meteorológus kiemelte: “az április talán az egyik legszeszélyesebb hónapunk”, s gyakran figyeltek meg nagy hőmérséklet-különbségeket a hónapon belül. Az áprilisi sokévi (1971 és 2000 közötti) napi középhőmérsékletek a hónap első harmadában 9 és 11 fok között alakulnak, majd az utolsó harmadban emelkednek 12 fok fölé. Ehhez képest idén a hónap elején országos átlagban 4-5 fokos napi középhőmérsékletek voltak jellemzőek, sőt az első 1-2 nap még ennél hidegebb volt. A hónap legvégén viszont már a 20 fokot is megközelítették a napi közép-hőmérsékleti értékek.

Április utolsó napjaiban több új napi melegrekord is született: 26-án Baja Csávoly állomáson 30,2 fok lett az rekord, 27-én pedig a napi legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja dőlt meg, Vérteskethely állomáson a leghidegebb órákban sem csökkent 18,2 fok alá a hőmérséklet.

Április 30-án a napi maximum- és a legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja is megdőlt: Pécs-Árpádtetőn nem volt hidegebb 17,7 foknál, Pitvaros állomáson pedig 32,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Ennyire magas hőmérsékletek eddig nem voltak túl gyakoriak, de a tendencia azt vetíti előre, hogy egyre gyakrabban számíthatunk ilyen nyárias időjárásra április végén – írta Nagy Andrea, megjegyezve, hogy tavaly is hasonlóan alakult a hónap vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik