Belföld

Orbán bepöccent: a képviselők is fizessenek felárat a vonaton!

Ez gyanúsan hamar ment: a kormányfő utasítására eltörölték a kedvezményt, melynek alapján képviselőknek nem kellett volna gyorsvonati pótjegyet váltaniuk. Ugyanakkor a 65 év feletti nyugdíjasoknak is meg kell fizetni a felárat.

A miniszterelnök utasításának megfelelően nem mentesülnek a vasúti felár megfizetése alól az országgyűlési és európai parlamenti képviselők; a fejlesztési tárca a MÁV-START Zrt. kapcsolódó üzletpolitikai kedvezményének azonnali hatályú megszüntetését kezdeményezte pénteken – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A MÁV-START Zrt. saját üzletszabályzata alapján üzletpolitikai kedvezményként biztosított eddig éves bérletet az országgyűlési és európai parlamenti képviselők részére. A névre szóló, fényképes bérlet ára bruttó 190 ezer forint, azzal csak jogos tulajdonosa utazhat a képviselői igazolvány felmutatásával, kizárólag a lakhelye és Budapest között. A képviselőket ez az éves bérlet feljogosította volna a gyorsvonati pótjegy nélküli utazásra egy adott viszonylaton.

Az NFM intézkedése nyomán a MÁV-START Zrt. a továbbiakban nem ad ki kedvezményes éves bérletet az országgyűlési és európai parlamenti képviselők számára. A korábban forgalomba hozott bérletek – tavaly 6 darabot adtak el – érvényességi idejük lejártáig használhatók – írja közleményében a szaktárca.

Az NFM közleményében emlékeztet arra, hogy a közlekedők többféle módon mentesülhetnek a gyorsvonati pótjegy megváltása alól. A MÁV-START Zrt. bérletével vagy START Klub kártyával rendelkező utasoknak nem kell felárat fizetniük. A rendszeresen munkába vagy iskolába vonatozókat így a pótjegyes járatok körének kiterjesztése nem érinti.
A gyorsvonatokra a pótjegyet május 15-étől kell megfizetni.

Orbán Viktor korábban azt nyilatkozta, hogy helytelen és igazságtalan a döntés, miszerint a képviselőknek nem kell a MÁV egyes gyors- és sebesvonataira pótjegyet váltaniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik