Belföld

Kevesebb lakás épül, mint az 1933-as világválság idején

epitkezes(430x286)(2).jpg (munkás, )
epitkezes(430x286)(2).jpg (munkás, )

A lakások 100 évenkénti megújulásához 43000 lakást kellene építeni Magyarországon, ehhez képest 2013-ban 5000 épül majd. Nem lendített az ingatlan piacon a szocpol újbóli bevezetése Szegeden sem.

Lassabban készülnek el az ingatlanok, a társasházakat nem is finanszírozzák, hanem az építtető az eladott lakások árából fedezi az építkezést – Bozsó Bence, a Limit Ingatlanközvetítő képviselője. Vannak persze építészeti kuriózumok, amelyek még szinte lábon elkelnek, de kevés példa van. Az új lakások piacát volt hivatott fellendíteni a Bajnai kormány által 2009-ben megszüntetett szocpol, de egyelőre nem érződik a hatás. A kiadott építési engedélyek számának 54%-os, a használatba vételi engedélyek 34%-os csökkenése is azt mutatja, hogy kevés eladó új lakás van piacon.

Várva várt fél szocpol

A szocpol feltételeinek sem egyszerű megfelelni, hiszen 6 hónapos, folyamatos munkaviszonyt kell igazolni, a másik manapság nehezen teljesíthető feltétel pedig az, hogy az igénylőnek nem lehet köztartozása. A fél szocpol megjelenés csupán idő kérdése. A Nemzetgazdasági Minisztérium javaslata, hogy a szocpol értékének felét ezentúl használt lakás vásárlására is fel lehessen használni. A szocpolra szánt idei összeg forrása nem ismert, a portfolio.hu adatai szerint tavaly az NGM az új lakások vásárlására 12 milliárd forintot irányzott elő, s mintegy 4000 igénylővel számoltak.

Közel vagyunk a recesszióhoz

Bozsó Bence szerint Csongrád megye nincs rosszabb helyzetben, mint amilyen képet az országos helyzetről festeni lehetne, sőt vannak rosszabbul teljesítő régiók. Az kétségtelen, hogy valamekkora mozgás az iroda piacon kimutatható, de ott is megfigyelhető, hogy gyorsan cserélődnek a bérlők, többnyire olcsóbb megoldást keresnek. Ritka kivétel a növekedést mutató informatikai cégek aktivitása. Nem mondjuk ki, de közel vagyunk a recesszióhoz – összegzi az ingatlan piacot és az abból is mérhető helyi gazdaságot az ingatlan szakember. Némi segítséget az IKV ingatlan politikája jelenthetne: csökkentenie kellene legalább azoknak a helyiségeknek a bérleti díját, amelyek üresen állnak, illetve a cég saját bérleteztetési tevékenységbe is foghatna.

Különlegességeket sejtetnek a szegedi ingatlan piacon az egészségügyi intézmények átstrukturálása is. Az újszegei részleg valószínűleg klinikai intézményként működik tovább, ha más funkciót is kap, de a régóta vevőre váró egykori I-es kórház épülete talán forgalomképesebbé válik, ha a jelenleg vele egy egységben működő pszichiátria Újszegedre költözik.

Tűzveszélyes panelok

Az ingatlan szakértő úgy vélekedik, hogy a fél szocpol megpezsdítheti ugyan a piacot, de a panellakások esetében már ott a következő gond: az eddigi felújítási programok sem foglalkoztak a villamossági rendszerek felújításával, holott ezek a rendszerek mára szinte életveszélyesekké váltak, egyre több lakástüzet fognak okozni az alumínium vezetékek.

Nem használta ki az ország az EU adta lehetőségeket

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület, amelyet az Orbán kormány bevont a lakás politikájának kidolgozásába, is aggodalmát fejezte ki : Magyarország nem használja ki az épületenergetikai céllal építésre és felújításra bevonható Európai Beruházási Bank konstrukciókat, amelyekkel költségvetési támogatás nélkül, 4-5% THM mellett, forint alapon, hosszú távú lakáshitel bevezetésére lenne mód. Az állam a SZOCPOL keretében nem adja vissza az energia hatékony, legális lakásépítések Áfa tartalmát, a jelenlegi SZOCPOL mértéke mellett nem működik a rendszer. Nem került előkészítésre a 2014-2020 közötti EU költségvetési időszakra magyarországi Épület Energetikai Program; Bérlakás Építési Program. Épület energetika címen pedig a lakásépítésekbe, felújításokba uniós források hozhatóak.
Közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy ilyen arányú visszaesés mellett az tény, hogy 80 évvel ezelőtt, a gazdasági világválság idején is jóval több lakás épült Magyarországon.

Szlavkovics Rita

Ajánlott videó

Olvasói sztorik