Belföld

Jubilál a Dömötör-díj

A május végi színházi gálán egy színésznő kapja az életműdíjat és számos újdonság is lesz.

Tíz kategória harminc név a szavazólapon, amely megtalálható a szegedi két színház épületében, és a voksok leadhatók az interneten is a domotordij.designer.hu internetes oldalon. Május 25-én, 15. alkalommal adják át a legjobb alakításokat nyújtó művészeknek és színházi szakembereknek a Dömötör-díjakat – hangzott el a rendezvényt megelőző hétfői sajtóbeszélgetésen.

Elekes Zoltán, a díj kitalálója elmondta, hogy a jubileumi alkalom kicsit más lesz, mint az eddigi gálák. Idén  ugyanis felkértek számos olyan neves művészt, hogy díjakat adjon át, akit már elismertek a kitüntetésben. Bár a nevét nem árulta el, de annyit elmondott Elekes Zoltán, hogy az idén egy olyan közismert szegedi színésznő veheti át Király Leventétől és a város valamelyik vezetőjétől az életműdíjat, aki életének jelentős részében a Szegedi Nemzeti Színházért dolgozott.

Az új, Somogyi utcai Art Hotel is a kezdeményezés mellé állt, így a jelölteket és a vendégeket szállító Porshe- konvoj innen indul majd, hogy odaérjen az este hat órakor kezdődő ünnepélyes műsorra és ceremóniára a nagyszínházba.

A sajtóeseményen jelenlévő Bodnár György, aki a színház városszerte elismert fodrásza, és már 12 éve kapott Dömötör-díjat, a kultúrának általában  csekély finanszírozására és megbecsülésére utalva azt mondta: e nélkül a díj nélkül  a színházi művészek és  háttérmunkások legfeljebb „epeömlést” kapnának.

„ Budán csak egyszer volt kutyavásár, Szegeden akár többször is lehet még” – folytatta a díj jövőjére célozva a Szegedi Kortárs Balett táncosa, Czár Gergely, aki Vajda Júlia színésznővel lesz a gála házigazdája. Az ismert balettos új feladatáról mondta: szereti a testhez nem álló megpróbáltatásokat, és megtisztelő számára a moderátori szerep.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik