Belföld

Inkább az érték, mint a pénz – vallja a magyar szexmilliárdos

A 100 leggazdagabb 2013 kiadvány 3. helyezettje a Napi Gazdaságnak vallott üzleti filozófiájáról.

Gattyán György nem lát semmi különöset abban, hogy – más tehetős emberekkel ellentétben – ő elérhető a Facebookon. Szerinte „az lenne a furcsa, ha egy olyan ember, aki a világhálóhoz kötődik, és részben annak köszönheti üzleti sikereit, nem lenne fent az egyik legnagyobb közösségi oldalon”. A Docler-birodalom tulajdonosa, ha választhatna, inkább a Time, mint a Forbes címlapjára kerülne fel. A Time azt teszi első oldalra, akinek a teljesítménye kiemelkedő hatással volt a világra, valamivel bizonyított. „A Forbes ellenben kizárólag a pénzről szól. Arról, amit megkerestél valamilyen üzlettel.”

Mint mondta: valóban azért dolgoznak, hogy a Docler Holding részvényei megjelenjenek tőzsdén, de nem akarnak mindenáron a Nasdaqra kerülni. Bevételeik 85-90 százalékát jelenleg a livejasmin.com felnőtt-tartalomszolgáltató adja, de ez az arány folyamatosan változik, a többi üzletág is erősödik. A befektetéseket és a felvásárlásokat egy külön erre létrehozott szakmai csapat végzi, de a végső szót ő mondja ki, szakmai indokok alapján. A befektetések pénzről, haszonról szólnak, de neki főleg az számít, sikerül-e maradandó, minőségi produktumot alkotni. Gattyán György megbecsüli a pénzt, de nála nem a profit az elsődleges.


Forrás: Facebook

Ami érdekli, az a teljesen kezdő cégek, a start-up vállalkozások világa, mert ezeket „főleg fiatalok indítják, ezért lendületesek, frissek, új megközelítéseket tükröznek”. A bevételt megtermelik a felnőtt-tartalomszolgáltatók, ezért náluk a felvásárolt cégeknek több idejük van a bizonyításra. Ha valami közel áll hozzá, megcsinálja, még akkor is, ha egy darabig veszteséges lesz. Ilyen lesz az Andrássy úton megnyitás előtt álló Il Bacio di Stile néven futó luxusáruház is. Az egész cégcsoportot úgy építette fel, hogy a minőségi szolgáltatás nyújtása vezérelte és nem a meggazdagodás. Ez vezérli a filmiparban is. Nem hollywoodi, színvonal nélküli mozifilmeket akar gyártani, hanem egyenként tízmillió dollár alatti költségvetéssel készülő jó filmeket. A témába és a forgatókönyvbe van beleszólása, de a munkát magyar szakmai stáb végzi. Őket egészítik ki a külső helyszíneken felvett, helyi szakemberek. Minden forgatókönyvet elolvas, ha nem tetszik, várja, hogy meggyőzzék.

Azt sem titkolja, hogy 13 milliárd forint adózott eredmény és a felvett osztalék után ő fizette 2011-ben a legtöbb személyi jövedelemadót. Ez szerinte idén sem változik, mert minden forintja után Magyarországon adózik. Cégcsoportja egyik vállalata a 41. legnagyobb adózó Magyarországon. Leányvállalataikkal együtt már ezer feletti munkavállalójuk van, és az elmúlt években egyetlen forint munkahely-teremtési hozzájárulást vagy pályázati pénzt sem kaptak. Gattyán György nagyon sokra tartja a 100 leggazdagabb magyar kiadványt, de szerinte kellene egy olyan lista is, amely a magyar milliárdosok által befizetett személyi jövedelemadó alapján rangsorol.

A Napi Gazdaság kiadásában megjelent idei – amely a 2012-es eredményeken nyugszik – alapján az OTP első embere ugyan nem növelte előnyét, de Csányi Sándor a 135 milliárd forintra becsült vagyonával továbbra is a ranglista élén áll. Az ország második legtehetősebb embere immár Bige László, a harmadik Gattyán György. Mindkettejük vagyona 20 milliárddal nőtt egy év alatt. A 2011 áprilisában életre hívott Összefogás az Államadósság Ellen Alapba a legtöbbet Szomor Dezső apalypusztai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozó fizeti, de a második helyen Gattyán György áll, ő 10 millió forintot fizetett be, rajta kívül ugyan több magánszemély is adott ekkora összeget, de ők inkognitóban kívántak maradni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik