Belföld

Íme, a magyarérettségi megoldásai!

érettségi (érettségi)
érettségi (érettségi)

Délben ért véget a középszintű magyarérettségi. Az eduline.hu közzétette a szövegértési feladatsor nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldásait.

Mint arról korábban beszámoltunk, Márai egy novellája, Berzsenyi és Vörösmarty Napóleon-versének összehasonlítása és az utazás mint epikai téma közül kellett választaniuk az érettségizőknek hétfőn.

Minden maturáló két tesztfüzetet kapott. Az első a diákok szövegértését méri fel. Idén A magyar nyelv és irodalom enciklopédiája című kötet egy nyelvészeti tanulmányát kellett elolvasniuk, melyben Gósy Mária az anyanyelv tanulásának a beszéd és a gondolkodás fejlődésére gyakorolt hatását elemzi, s ez alapján kilenc kérdésre válaszolniuk.

A második tesztsor hasonlít a korábbi magyarérettségikhez, itt három „kifejtős” kérdés közül kellett választaniuk a vizsgázóknak. Az egyik Leszek Kolakowski lengyel filozófus gondolatait veszi alapul, amelyben arról értekezik, miért vált az utazás epikai művek gyakori témájává. A vizsgázónak 3-4 mű bemutatása alapján kellett kifejtenie véleményét a kérdésben. A második Az árva című Márai Sándor-novella elemzése, a harmadik Berzsenyi Dániel és Vörösmarty Mihály Napóleonról szóló verseinek összehasonlítása volt.

Az eduline-hu-n már megjelent a szövegértési és szövegalkotási részek nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldásai. Ide kattintva megtekintheti!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik