Belföld

Orbán: Nem tűrhetjük az antiszemitizmust

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

Angolul és héberül is köszöntötte a kormányfő a résztvevőket a Zsidó Világkongresszus (WJC) közgyűlésének megnyitóján, vasárnap, Budapesten. Orbán Viktor felsorolta, hogy a kormánya mit tett az antiszemitizmus ellen, és többször is utalt az új alkotmányra is.

A kormány erkölcsi kötelességének tekintette, hogy zéró toleranciát hirdessen az antiszemitizmussal szemben – jelentette ki miniszterelnök vasárnap a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének megnyitóján, Budapesten. Az antiszemitizmus nem természeti csapás, hanem emberek műve, ezért mindenkinek át kell érezni a saját, személyes felelősségét – mondta Orbán Viktor.

Fotók: Berecz Valter

A mai magyar kereszténydemokrata kormánypolitika erkölcsi kötelességének tartotta, hogy bevezesse a holokauszt áldozatainak emléknapját az iskolákban, hogy megalapítsa a Holokauszt Emlékközpontot, hogy állva és fejet hajtva meghallgassa a kaddist a parlamentben, hogy emlékévet szervezzen Raoul Wallenberg tiszteletére, hogy betiltsa a félkatonai szervezetek működését és a diktatúra szimbólumait, és hogy létrehozza a Holokauszt 2014 Emlékbizottságot – sorolta a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta azt is, hogy a magyar alkotmány valódi védelmet, biztonságot, emberi és közösségi méltóságot ad a velünk élő zsidóságnak és minden más kisebbségnek.

Lauder: A Jobbik besározza Magyarország jó hírét

A magyarországi azt várják Orbán Viktor kormányfőtől, hogy tegyen határozott lépéseket, és tegye egyértelművé az egész magyar lakosság számára, hogy nem tűri az intoleranciát – mondta Ronald S. Lauder, a Világkongresszus elnöke a szervezet közgyűlését megnyitó vacsora után.

A WJC elnöke azt mondta: “egy bizonyos parlamenti párt”, a Jobbik aggasztja leginkább. “Antiszemitizmusával és a romák elleni gyűlölködésével a Jobbik besározza Magyarország jó hírét” – fogalmazott. Ronald S. Lauder megköszönte Orbán Viktornak, hogy részt vesz a WJC közgyűlésének megnyitóján, és arra kérte a magyar kormányfőt, tegyen határozott lépéseket az intolerancia elleni küzdelemben.

Feldmájer: Ismét ordas eszmék fenyegetnek

Zsidók és nemzsidók csak összefogva érhetik el, hogy soha ne térhessen vissza a zsidóellenesség sötét korszaka – mondta a rendezvényen Feldmájer Péter. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke szerint a magyar kormány szilárdan kiáll a zsidók vallási jogainak sérthetetlensége mellett, és az országban rendkívül sokat tesznek a holokauszt emlékének megőrzéséért.

Feldmájer Péter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi zsidó társadalmat ismét fenyegetik “a középkorból és a holokauszt idejéből itt maradt ordas eszmék és tettek”.

“Önök egy olyan országba érkeztek, ahol (…) idős főrabbit támadnak meg az utcán, ahol a fasisztákat éltetik, ahol a bíróság a gyilkosokat állítja példaképül az ifjúság elé, lelkes antiszemitákról neveznek el tereket és utcákat, a magyar nácik udvari költőinek műveit a nemzeti alaptanterv részévé tették” – mondta a Mazsihisz elnöke.

Úgy vélte, hogy a zsidóság a magyar társadalom többségének támogatásával háboríthatatlanul élhetne, “ha a hangos gyűlölködők üvöltése nem nyomná el a józan, barátságos többség hangját”. Hozzátette: biztos abban, hogy a zsidóságnak nemcsak ragyogó múltja és jelene, hanem ragyogó jövője is van Magyarországon. Végül megköszönte a háromnapos közgyűlésre érkezett résztvevőknek, hogy eljöttek Budapestre, és kifejezik szolidaritásukat a magyar zsidósággal.

A WJC közgyűlését megnyitó vacsorán részt vett több kormánytag, köztük Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Martonyi János külügyminiszter, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Jelen volt mások mellett Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, valamint Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökök is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik