Belföld

Ma kezdődik a Zsidó Világkongresszus Budapesten

zsidó világkongresszus (zsidó világkongresszus, )
zsidó világkongresszus (zsidó világkongresszus, )

A nap kérdése: lesz-e ismét balhé?

A háromnapos rendezvényen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt. Beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

Egy nappal a kongresszus kezdete előtt – a Belügyminisztérium figyelmeztetése ellenére – csaknem ezren tüntettek a budapesti Vértanúk terén a zsidók, a cionizmus és a kormány “zsidóbarát” politikája ellen. A megmozdulás szónoka Vona Gábor, a Jobbik elnöke volt. A tüntetést korábban a rendőrség nem engedélyezte, a bíróság viszont igen. Orbán Viktor felszólította a bíróságot a határozat felülvizsgálatára, de végül a tüntetést mégis megtarthatták.

A most kezdődő tanácskozáson egyebek mellett szó lesz a szélsőjobboldali ideológia és a kelet-európai antiszemizimus erősödéséről. Téma lesz a szabad vallásgyakorlás is, a tanácskozásnak ebben a részében felszólal Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke.

Anemzetközi zsidó szervezet  az MTI érdeklődésére korábban közölte: azért tartják idei tanácskozásukat Budapesten, mert azt az üzenetet akarják közvetíteni a magyarországi zsidóságnak, hogy szolidárisak vele. A Zsidó Világkongresszus véleménye szerint a közelmúltban Magyarországon és más országokban is drámaian emelkedett az antiszemita és rasszista megnyilvánulások száma, és ez aggodalmat váltott ki a zsidó embereknél.

A ma esti megnyitón felszólal Szilván Salom izraeli energia- és vízügyi miniszter, valamint Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik