Belföld

Lázár kiszámolta: csak 100 trafikos járt rosszul

Nem engedhető meg, hogy elveszítsék a megélhetésüket azok, akik eddig főállásban trafikot működtettek, de nem nyertek a dohányboltpályázaton – jelentette ki a kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában, délutánra pedig már meg is született a megoldás: a régóta döntően dohánytermékek értékesítéséből élő trafikosoknak felajánlják a pályázatok újraértékelését.

Ezt Lázár János jelentette be, majd azt fejtegette, hogy egyébként szakmai alapokon nyugvó méltányos döntések születtek a pályázatok elbírálásánál. Arra Lázár már nem tért ki, hogy akkor mégis mi az oka annak, hogy újra kell értékelni bizonyos személyek pályázatát.

Nem tudni, mi alapján számolta ki, kikértük az elemzést, tanulmányt

Lázár számokkal is szolgált, egy titokzatos előzetes becslésre hivatkozva azt mondta, mintegy kétszázra tehető az olyan kisvállalkozások száma, amelyek bevételének kétharmadát dohányáru és a hozzá kapcsolódó termékek eladása adja, az emellett alkoholt is forgalmazó vállalkozások száma pedig további néhány száz lehet. Lázár szerint a kétszáz régi trafikos jelentős része kapott koncessziót, azoknak pedig, akik nem jártak sikerrel, felajánlják a pályázatok újraértékelését. Az államtitkár szerint körülbelül száz trafikot érinthet majd az újraértékelés, melyet minden esetben külön-külön végeznek el.

Mivel bővebb információt nem tudhattunk meg az előzetes becslésről, ezért a Hír24 az Átlátszó KiMitTud rendszerén keresztül kikérte azt az elemzést vagy tanulmányt, amely alapján kijöhetett ez a szám. Reméljük, nem a Trafikmutyi blog linkjét küldik át. A választ várjuk, az adatgazdának 15 napja van az előzetes becslés ismertetésére.

Lázár is elindít egy trafikmutyi blogot, csak nem úgy

Lázár emellett bejelentette azt is, a jövő héten felhívást tesznek közzé, erre azoknak a kisvállalkozásoknak, családi vállalkozásoknak a jelentkezését várják, amelyek sikertelenül pályáztak, kiskereskedelmi tevékenységüket hivatásszerűen végezték, és árbevételük döntő hányadát a dohánytermékek értékesítése adta. Kérdés az is, hogy erre miért most kerül sor, és miért nem a pályázatok elbírálásánál figyeltek erre jobban, miért nem ez volt a prioritás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik