Belföld

Lázár: a régi trafikosoknak felajánlják a pályázatok újraértékelését

A régóta döntően dohánytermékek értékesítéséből élő trafikosoknak felajánlják a pályázatok újraértékelését - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken Hódmezővásárhelyen.

Szakmai alapokon nyugvó méltányos döntések születtek a trafikpályázatok elbírálásánál – jelentette ki a Lázár János egy más témában tartott sajtótájékoztatón feltett kérdésre válaszolva. A méltányosság egyetlen területen, azok esetében sérülhetett, akik kiskereskedelmi tevékenységüket hagyományosan trafikosként, döntően dohánytermékeket értékesítve végezték – tette hozzá.

Ma már nagyon kevesen vannak, akik a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években trafikot üzemeltettek, és az elmúlt huszonkét esztendőben talpon tudtak maradni – hangsúlyozta a politikus. Lázár János közölte: az előzetes becslés alapján mintegy kétszázra tehető az olyan kisvállalkozások száma, amelyek bevételének kétharmadát dohányáru és a hozzá kapcsolódó termékek eladása adja, az emellett alkoholt is forgalmazó vállalkozások száma pedig további néhány száz lehet.

A kétszáz régi trafikos jelentős része kapott koncessziót, azoknak pedig, akik nem jártak sikerrel, felajánlják a pályázatok újraértékelését – mondta a fideszes politikus. Ezt részben azért is lehet megtenni, mert több mint ezernégyszáz helyen új pályázatot írnak ki, így nincs még lezárva a folyamat – közölte.

Az államtitkár szerint körülbelül száz trafikot érinthet majd az újraértékelés, melyet minden esetben külön-külön végeznek el. Bejelentette, a jövő héten felhívást tesznek közzé, erre azoknak a kisvállalkozásoknak, családi vállalkozásoknak a jelentkezését várják, amelyek sikertelenül pályáztak, kiskereskedelmi tevékenységüket hivatásszerűen végezték, és árbevételük döntő hányadát a dohánytermékek értékesítése adta.

A politikus közölte, a sikeres pályázok esetében a jövő héten elkezdődnek a szerződéskötések, hogy a trafikok július 1-jén át tudják venni a kiskereskedelmi tevékenységet. Lázár János hangsúlyozta, a trafikrendszer kialakításának két alapvető célja, hogy – a forgalmazási helyek számának csökkenése miatt – nehezebben lehessen dohányárut vásárolni, valamint az, hogy megakadályozzák a fiatalkorúak kiszolgálását, hiszen ez a koncesszió elvesztése mellett büntetőjogi következményekkel is járhat. Erről a tervéről – amely az elmúlt években a legfontosabb dohányzásellenes lépés – a kormánynak “esze ágában sincs lemondani” – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című péntek reggeli műsorában sugárzott interjújában közölte: a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik