Belföld

Kósa jobbikos és MSZP-s trafikosokat sorolt

kosa-lajos(210x140)(3).jpg (kósa lajos)
kosa-lajos(210x140)(3).jpg (kósa lajos)

A politikus szerint csupán a nagy számok törvényéből adódik, hogy fideszes kötődésűek is nyertek.

Több száz, baloldalhoz köthető és tucatnyi jobbikos kötődésű is van a trafikpályázat nyertesei között – jelentette ki a Fidesz ügyvezető alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Kósa Lajos visszautasította azt a vádat, hogy politikai alapon választották ki a dohányboltokra kiírt pályázat nyerteseit. Kósa Lajos szerint a “nagy számok törvényéből következik”, hogy számtalan fideszes kötődésű ember is nyert a pályázaton.

A Fidesz 2010-ben nagyságrendekkel több önkormányzati képviselői és polgármesteri helyet nyert, mint az MSZP, a Jobbik vagy az LMP, ezért “sokkal több embernek, valószínűleg sokkal több kapcsolata is van, és már csak véletlenszerűen is sokkal többen lehetnek ebben a listában” – mondta. Hangsúlyozta: “teljes képtelenség” politikai összefüggést keresni; bármilyen statisztika, és az ellenkezője is kimutatható az adatokból.

Kis ügyességgel akár az is, hogy a vidéken elő Fradi-szurkolók nyertek a legnagyobb számban – mondta Kósa Lajos.
Kijelentette: “semmifajta, néven nevezhető politikai orientáció” nem volt a kiválasztásnál, több száz baloldali kötődésű ember nyert, és “nyilvánvaló jobbikos kötődésű” trafiknyertesek is vannak tucatjával.

Példákat sorolva elmondta: Dombóváron Albert Barbara Mária nyert, aki a korábbi MSZP-s dombóvári polgármester élettársa volt. Tamásiban Balassa Zoltán győzött, aki a korábbi baloldali vezetésű település alpolgármestere volt, de nyert trafikot Gyenesei István volt önkormányzati miniszter sajtósának felesége is.

Szigethalmon egy jobbikos önkormányzati képviselő, Mihályiban pedig szintén a Jobbik legfontosabb támogatója, más településeken pedig Boldvai László MSZP-s képviselő kampányvezetője, illetve Karsai József korábbi szocialista képviselő kampányfőnöke nyert – közölte.

Kérdésre válaszolva kijelentette: a Fideszben nem végeztek gyűjtést, ezek azok az adatok, amelyek “szórványosan bejöttek a pártszékházba”, ugyanakkor volt olyan is, aki azért telefonált be, mert bár “ezer éve” a Fidesznek gyűjt kopogtatócédulát, mégsem nyert trafikot.

Arra a felvetésre, hogy nyilvánosságra hozzák-e pályázatokat, Kósa Lajos azt mondta: ehhez minden pályázónak hozzá kellene járulnia adatai nyilvánosságához. Szerinte a nyilvánosságra hozatal komoly egyéni sérelmeket okozna, de ha Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének más az álláspontja, akkor annak megfelelően járnak el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik