Belföld

Bajnai csak a legtehetősebbeket sarcolná meg

Bajnai Gordon (Bajnai Gordon)
Bajnai Gordon (Bajnai Gordon)

A gyarapodást, a biztonságot és a nyugalmat hosszú távon visszahozó, szakszerű kormányzást ígért Bajnai Gordon a Magyar Szolidaritás Mozgalom városligeti majálisán.

Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (PM) Választási Szövetség vezetője kormányra kerülve úgy változtatná meg “Európa legigazságtalanabb adórendszerét”, hogy az átlagbér fölött kereső munkavállalókig bezáróan mindenki jövedelme emelkedhessen, és kizárólag a legtehetősebb nyolc százaléknak kelljen többet fizetnie. Terveik szerint a minimálbér nettó értéke 8-10 ezer forinttal emelkedhetne – mondta.

A volt kormányfő megismételte: az igazságtalan rezsicsökkentés helyett valódi, 30 százalékos fűtéskiadás-megtakarítást eredményező energiakorszerűsítésbe kezdenének, minden társasház szigetelését felújítanák. A kormány “nagy rezsiátverése” csak a választásokig tarthat, ráadásul addig is leginkább azokat segíti, akik az úszómedencéjüket fűtik.

Szerinte szükség van közmunkára, de abba beépítenék a szakképzést, mert a közmunkások a későbbiekben csak így tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Bajna kormányzása idején közmunkával a minimálbérrel megegyező jövedelmet lehetett szerezni, ezt szintén visszaállítaná, és a közmunkaprogramokon túl létrehoznák az államilag támogatott piaci munkahelyek kategóriáját. Az így foglalkoztatottak hajthatnák végre a tervezett állami fűtéskorszerűsítéseket is.

Bajnai Gordon külön kitért a leghátrányosabb helyzetű észak-kelet-magyarországi régióra, hangsúlyozva, hogy 300 milliárd forint összegű európai uniós forrást kizárólag ennek a térségnek különítenének el, amelyet az oktatásra, az egészségügyre és ipari parkok létesítésére fordíthatnának. Élhető helyet akarnak teremteni a térség minden településén. A munkahely-teremtési támogatások mellett segítenék a térségből származó, de Budapesten diplomát szerző fiatalok visszatelepülését.

Gyorsított bírósági felülvizsgálatokat tartanának az állami földbérletpályázatok ügyében, és igazságot szolgáltatnának azoknak a helyi gazdáknak, akik elől elhappolták a földet az új földesurak – fogalmazott. Bajnai Gordon szerint programjuk helyreállítaná a társadalmi békét, az összefogást és a szolidaritást. A volt kormányfő szerint a kormány most azt üzeni az embereknek, hogy vagy megszokják a reménytelenséget, a kiszolgáltatottságot, vagy megszöknek.

“Mi nem akarjuk megszokni ezt a rendszert, megszökni sem fogunk” – fogalmazott, hozzátéve: a jövő évi választásokon az emberek arra szavazhatnak, hogy visszavegyék saját sorsuk irányítását. Bajnai Gordon üdvözölte a három szakszervezeti konföderáció május 1-jén kötött összefogását. Mint mondta, ez logikus lépés volt arra, hogy a kormány “kilóra meg akarja venni” a szakszervezetek egy részét.

Kónya Péter, az Együtt 2014 – PM választási szövetség társelnöke megszólalásában arra emlékeztetett, hogy a Fidesz által megváltoztatott új munka törvénykönyve kiszolgáltatottá tette a munkavállalókat, amin mindenféleképpen változtatnának. Sürgette tovább a sztrájktörvény módosítását is, mivel szerinte az “Orbán-Simicska rezsim” ellehetetlenítette a dolgozók törvényes munkabeszüntetésének lehetőségét.

Jávor Benedek, az Együtt 2014 – PM másik társelnöke arra figyelmeztetett, hogy Magyarországnak nem a munkaerő árában, hanem képzettségében kell felvennie a versenyt a világgal. Olyan megoldásra van szükség, amely növeli a foglalkoztatást, egyben európai színvonalú életminőséget is biztosít, hogy a most külföldre vándorlók is el tudják képzelni jövőjüket Magyarországon – fejtette ki.

Bajnai Gordon tárgyalt a közös szakszervezeti konföderáció létrejöttét bejelentő Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonómok és a Szakszervezetek Együttműködési Fórum (SZEF) vezetőivel. A megbeszélés után azt mondta, attól függetlenül, hogy ki van kormányon vagy ellenzékben, Magyarországnak érdeke, hogy legyen egy erős, egységes munkavállalói érdekképviselet. Ez érdeke a munkavállalónak, a munka világának is, és segíti, hogy Magyarországon hosszú távon több és jobb munkahely legyen – mondta.

A választási szövetség jelezte az érdekképviseleteknek, hogy az általuk elkészített programot, a munka törvénykönyvének átalakítását és a konkrét foglalkoztatást segítő programokat a rendelkezésükre bocsátják, és egyeztetéseket kezdeményeznek azért, hogy megismerjék a szakszervezetek véleményét. “Olyan politikai kultúrában gondolkozunk – szemben a mostanival – ahol az érdekeltekkel mindig egyeztetnek minden programról” – fogalmazott Bajnai Gordon.
Mint mondta: választási együttműködésről nem volt szó, mivel a szakszervezetek nem politikai céllal egyesültek, “nekünk mint szakszervezetekkel van velük feladatunk, hogy a munka világáról egyeztessünk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik