Belföld

A pollenszezon csúcsidőszakában vagyunk

A tavaszi pollenszezon csúcsidőszakában vagyunk, országszerte egyszerre tíznél is több allergén van jelen a levegőben tüneteket okozó mennyiségben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán a Facebook-oldalán.

Mint írták, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a hét elején tovább erősödött a pollenterhelés. A fővárosban a legnagyobb terhelést még mindig a platán jelenti, amelynek virágporát nagyon magas koncentrációban regisztrálták. A tölgy pollenje a magas szintet érte el, de a platán, a nyír, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, a bükk és a dió virágporát is közepes, vagyis tüneteket okozó mennyiségben észlelték.

Alacsony, tüneteket nem okozó mennyiségben jelen voltak még a vadgesztenye, a kőris, a fenyőfélék, a juhar, a gyertyán, a nyár, valamint már a pázsitfűfélék pollenszemei is – tették hozzá.

Az ÁNTSZ kiemelte, hogy az allergiások az orvosuk által javasolt gyógyszerek szedése mellett enyhíthetnek tüneteiken, ha ilyen időszakban a szokásosnál sűrűbben mosnak hajat, cserélnek ágyneműt, gyakrabban porszívózzák lakásukat, cipőjüket naponta áttörlik. Érdemes elkerülni a ruhák szabadban történő szárítását, emellett nem tanácsos utazás közben lehúzni a gépjármű ablakát.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet továbbá az Országos Környezet-egészségügyi Intézet pollennapló szolgáltatására, ahol egyénre szabott tanácsokkal is szolgálnak az allergiásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik