Belföld

Trafikbotrány: Fideszre vall a fideszes

Valóban a kormánypárt helyi politikusai osztották el a dohányboltok üzemeltetési jogát – derül ki a hvg.hu írásából.

Az internetes portálnak egy szekszárdi fideszes képviselő mesélte el, hogy náluk a polgármester vitte a pályázók listáját a kormánypárti képviselőknek véleményeztetésre. Hadházy Ákos állatorvos. Meggyőződéses konzervatív. Vitézi címe van a dédnagyapja után, kántor. Önkormányzati képviselőként ez a második ciklusa. Mint mondta: a pályázatról nem formális frakcióülésen, hanem egy politikai egyeztetésen döntöttek. Ő meglepődött, amikor a polgármester, a választókerületi elnök, azzal ált elő, hogy a listán nézzék meg, ki az, aki megfelelő jelölt lehet. Végigmentek a listán, elmondták a véleményüket. Hogy ezután mi történt a listával, arról ő nem tud, de hallva és olvasva a többi helyen megjelent eredményt, látva a helyieket is, úgy gondolja, nem ez volt a helyes eljárás. Nagyon sokat gondolkodott, de arra jutott, hosszú távon az szolgálja a Fidesz érdekét, ha beszél a történtekről, különben úgy járnak, mint az MSZP.

Forrás: hungaropet.com

„Rövid távon biztos, hogy kellemetlen, meg pár százalékot csökkenhet a népszerűség”, de úgy véli, „a Fidesznek nagyon komoly erkölcsi és szellemi tőkéje van, ami jóval fontosabb tényező volt az ilyen arányú 2010-es győzelemben, mint bármilyen kampánytechnika vagy kampánystratégia. A másik oldalon ez az erkölcsi tőke hiányzik – a szellemi kapacitás is sokszor, de az erkölcsi tőke mindenképpen”. Mint a legutolsó végvár legutolsó katonája úgy látja, egy jól működő ellenzék nélkül a Fidesz előbb-utóbb nem fogja tudni kontrollálni saját döntéseit, mert nem lesznek visszajelzések, hogy amit tesznek, az rossz. „A jelenlegi ellenzék erkölcsileg teljesen vállalhatatlan, és nem jelent semmilyen veszélyt a Fideszre.” Mivel nincs külső ellenzéke a pártnak, ez vezetett oda, hogy olyan döntéseket hoznak, amelyek nem helyesek, és sajnos egyéni érdekeket szolgálnak.

Hadházy szerint nagyon nagy gond, hogy a pártban belső ellenzék sincsen. „Azért nincs, mert – egyébként az emberek jogos igénye alapján – le fog csökkenni a parlamenti képviselők száma. Ezt tudják a jelenlegi képviselők is, ezért nyilvánvaló, hogy aki bármit szeretne tenni a jövőben is, döntéshozatali pozícióba szeretne kerülni, annak mindent el kell fogadnia.” Igazi negatív vélemény nem várható el tőlük. Ez szintén oda vezet, hogy olyan döntéseket hozhat meg a kormányzat, ami nem jó. Ha egy párton belül nincsenek viták, akkor két eset lehet. Valamit vagy nagyon jól csinálunk, vagy valami nagyon nincs rendben. Nem helyes, hogy 98 meg 100 százalékos döntések születnek a pártban, pedig még a tagságot sem vonták be a döntések előkészítésébe.

Hadházy azt mondta: az interjú után két dolog lehet: vagy lesznek komoly politikai retorziók ellene, vagy nem. Ha igen, nem fogja sajnálni politikai karrierje végét, elfogadja, nem fog ágálni, nem fog átmenni máshová. Ha nem lesznek retorziók, akkor nagyon fog örülni, „mert az alátámasztaná azt, hogy a Fidesz demokratákkal van tele, még akkor is, ha a jelenlegi döntéshozatali mechanizmusokban nem mindig ez látszik”.

Lázár János miniszterelnökségi államtitkár egyéni képviselőként a kormány által szervezett sajtótájékoztatón igyekezett megvédeni álláspontját. Azt mondta, hogy a jogszabályoknak megfelelően történt minden, „állnak a vizsgálatok elé”, aki pedig visszaélésről tud, tegyen feljelentést. Szerinte semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a győzteseket, és ő maga „nem tud az irigység kultuszával azonosulni”.

Kedden petíciót visznek a károsultak a nemzeti fejlesztési miniszternek. Szabóné Szabados Katalin, a trafikpályázat miatt egzisztenciájukat részben vagy egészében elvesztő, valamint a döntésben közvetve érintett embereket tömörítő érdekképviselet vezetője a Klubrádiónak elmondta: szeretnék, ha nyilvánosságra hoznák a győztes pályázatokat, ha megvizsgálnák, hogy a koncesszió beindítása jelent-e pluszbevételt az államnak, illetve azt szeretnék, ha új pályázatot írnának ki, kizárólag szakmai szempontok alapján. Szabóné Szabados Katalin hozzátette, szerinte a szakma háromnegyede a hátuk mögött áll.

Fideszes tagadás

Háborog Szekszárd polgármestere párttársa trafikbizniszről szóló állításai miatt. Horváth István tagadja a Hadházy Ákos helyi fideszes képviselő HVG-nek adott nyilatkozatában elhangzottakat. Közleményében azt írja: “Semmilyen egyeztetés nem zajlott sem frakcióülésen, sem politikai, sem pedig egyéb megbeszélésen a trafikpályázatok ügyében. Én magam és a helyi Fidesz-frakció is határozottan visszautasítjuk a képviselő úr állításait, indítékait nem értjük és teljes mértékben elhatárolódunk kijelentéseitől.” Hozzátette: érthetetlennek és felháborítónak tartja párttársa nyilatkozatát.
Dohányos tagadás

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetője a Népszabadsának beszélt. Rengeteg dolgon meglepődött. Gyulay Zsolt szerint sem cége, sem a fejlesztési tárca nem hibázott. A vezérigazgató nevetségesnek nevezte a vádakat, hogy a fideszesek döntötték el, kik legyenek a győztesek. „Sem választókerületi elnökök, sem politikusok nem szóltak bele a döntésbe”. Ők készítették elő a szaktárca munkatársaival, és a bírálóbizottság döntött. „Ők településenként listát állítottak össze a jelentkezők sorrendjéről. Ezt a nemzetfejlesztési miniszter asszony jóváhagyta”. A pályázatok kezelésére zárt rendszert hoztak létre. „A pályázati anyagot az épületből senki sem vihette ki”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik