Belföld

Jövőre indul Győrben a bérkerékpárrendszer!

A 600 milliós beruházás kapcsán 23 automata biciklikölcsönző állomás épül a városban.

A kötött gyűjtésű kerékpáros közösségi közlekedési rendszer egy újabb nyertes Európai Uniós pályázat segítségével épül ki Győrben.

A nyugat-európai nagyvárosokhoz hasonlóan a gyalogosok hamarosan Győrben is egy terminálból kerékpárt kölcsönözhetnek, és már kerekezhetnek is az egyetemre, a munkahelyünkre, vagy ahová útjuk vezet. Használat után a biciklit a városban létesülő 23 helyszín bármelyikén leadhatják.

Zalaegerszeg, Győr és a Vasi Volán közösen nyert el egy pályáztot, melyenk során 599.168.227 forint támogatást kapott a projekt.

Győr önkormányzata a projekt keretében kötött gyűjtésű kerékpáros közösségi közlekedési rendszer (KKKR) kiépítését tervezi Győr város területén, amellyel már a 2010-ben elfogadott Kerékpáros Közlekedésfejlesztési Koncepció is foglalkozott.

Az egész rendszer alapja a nagyon könnyen kezelhető kódzár. Az ügyfél megkapja a kódot telefonon, SMS-ben vagy terminálnál és kézzel nyitja ki a zárt a kapott négyjegyű kód használatával. Az elektromágneses zárral működő rendszerek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy megszakítsák az útvonalat, és a felvevő és a leadó állomás között lerögzítsék a kerékpárt egy adott helyen. További előnye a kódzárnak, hogy lezárhatóvá teszik a kerékpárt akkor is, ha az elektromágneses zár az állomáson található állványok belsejében működésképtelen, vagy az állomás megtelt.

Valamennyi zár mesterkulccsal van ellátva, ami biztosítja a rendszer működtetője részére a gyors és egyszerű karbantartást. A rendszer teljesen automatikus, használatához regisztráció szükséges. A kerékpárok egységes kialakításúak, vandálbiztosak és robosztusak, ugyanakkor könnyen kezelhetők, viszont csak speciális kulccsal szerelhetők szét. Minden dokkolóállomásba kamerát építenek be a biztonság fokozása érdekében.

További érdekesség, hogy a puffer akkumulátornak és az állomáshoz rögzített napelemnek köszönhetően az állomás villamos hálózathoz való rögzített csatlakozás nélkül is működik. Ezért az állomások felállításához nincs szükség túlzott földmunkához illetve kábelezéshez.

A rendszer megvalósulásával olyan „kerékpár kölcsönző” szolgáltatás válik elérhetővé városunkban, amely jól kiegészíti az autóbusz közlekedést, erősíti a közösségi közlekedés színvonalát. A hálózat megkönnyíti a győriek, az agglomerációból érkezők, az egyetemisták és a turisták közlekedését, valamint a Belváros egyéni gépjármű forgalmának csökkentéséhez is hozzájárul.

A nyertes pályázat győri elemének megvalósítása 150 millió forintos beruházást jelent, amelynek támogatási intenzitása száz százalék. Ebből 23 információs oszlop és dokkoló állomás épül, 215 darab közcélú kerékpár, valamint a rendszer indításához és működtetéséhez szükséges informatikai szolgáltatások, kezdeti pótalkatrész-készlet, ügyfélkártyák beszerzése történik meg. Megvalósul a dokkoló állomások környezetének kerékpárosbaráttá alakítása az állomások biztonságos kerékpáros megközelítése és elhagyása érdekében kisebb építésekkel, kijelölésekkel, forgalomtechnikai beavatkozásokkal.

A projekt tervezett megvalósítási időszaka 2013. június 1. – 2014. december 31. A Támogatási Szerződést a Konzorcium nevében Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata köti meg várhatóan egy hónapon belül. A kerékpárkölcsönző rendszer kiépítéséhez kapcsolódóan jelenleg a közbeszerzési eljárás szakmai előkészítése zajlik.

Közösségi Kerékpár Kölcsönző állomások helyszínei:

  1. Marcal II. Posta- Gyógyszertár- Ivókút
  2. Széchenyi I. Egyetem
  3. Fürdő tér
  4. Zsinagóga
  5. Bécsi kapu tér
  6. Duna kapu tér
  7. Batthyány tér
  8. Bisinger Park – Deák F. iskola előtti ivókút
  9. Hotel Famulus (NYME Kollégium)
  10. Mátyás király utca (Buszmegálló mellett
  11. SZE kollégium Mészáros L. u. 18-20.
  12. Vasút állomás főbejárattól balra
  13. Eötvös tér
  14. Vidéki buszpályaudvar
  15. Városi könyvtár
  16. Petz A. kórház
  17. Erzsébet L.
  18. Barátság park
  19. NYME Cuha u. kollégium
  20. II. János Pál tér (Nemzeti Színház)
  21. Megyeház tér
  22. Állatkert
  23. Jereváni út posta

Forrás: gyor.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik