Belföld

Búcsú az Orbán-kormánytól

búcsú (búcsú, )
búcsú (búcsú, )

A civil jogvédők nem legitimálják tovább a kabinet antikorrupciós munkacsoportját.

A információszabadságról szóló törvény kedden elfogadott módosítása után a kormány és önkormányzatok gyakorlatilag bármilyen esetben titokban tarthatják, mire költik a közpénzt. Ez a törvény ellentmond az alapvető erkölcsi normáknak, és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által koordinált antikorrupciós kormányprogram alapelveinek is.

Az új szabályozás hiteltelenné tesz minden más kormányzati antikorrupciós intézkedést, ezért az atlatszo.hu, a K-monitor, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International úgy döntött, hogy befejezi a közös munkát a minisztériummal, és kilép a tárca által szervezett munkacsoportokból.

Továbbra is azt szeretnék, ha a kormány megteremtené az alapjait a korrupciómentes Magyarországnak, felesleges, közös látszatmunkához azonban nem adják nevüket. Ahogy eddig is, ezután is küzdenek, sőt még elszántabbak lettek.

A Navracsics Tibor miniszterhez írt levelükben az aláírók jelezték, a kormány tevékenységét nyomon követik, állásfoglalásaikkal, szakmai munkájukkal a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy Magyarország egy átláthatóbb, állampolgárainak aktív részvételével működő demokratikus jogállam maradjon.

Sürgősséggel szabályozták újra a közérdekű adatközlést

A polgári törvénykönyv (Ptk.) helyett az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szabályozza a közérdekű adatszolgáltatást az új polgári jogi kódex jövő március 15-i hatályba lépésétől. Az erről szóló, vasárnap benyújtott fideszes indítványt kedden már el is fogadta az Országgyűlés kormánypárti többsége.

Az előterjesztés szerint az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal köteles ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket, a közérdekű adat megismerésére irányuló igény pedig nem eredményezhet az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést.

Az indoklás ezt azzal egészíti ki, hogy azokat a „visszaélésszerű adatigényléseket”, amelyek az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályoznák, nem kell teljesíteni. Ebből és a kivételes eljárási rendből a hétfői vitában a felszólaló ellenzéki képviselők azt olvasták ki, hogy a kormányoldal korlátozni akarja a trafikpályázatok megismerhetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik