Belföld

Durva lépésre készül a Fidesz – Kedden már rá is bólinthatnak

dohányzás, cigi, cigaretta,  (dohányzás, )
dohányzás, cigi, cigaretta,  (dohányzás, )

2,5 nap alatt akarnak átverni egy olyan törvényt, ami megakaszthatja a trafikmutyi utáni állampolgári és/vagy civil nyomozást.

Az Országgyűlés egy vasárnap benyújtott fideszes törvényjavaslat alapján már kedden megvédheti a korrupciógyanús adatait védelmező állami dohánycéget a válaszadási kötelezettségtől – írja az atlatszo.hu. A törvényt kivételes és sürgős eljárásban fogják tárgyalni, tehát alig 2,5 nappal a benyújtás után meg is szavazhatják.

A törvényjavaslat lényege, hogy tulajdonképpen bármilyen adatiténylés megtagadható lesz, hiszen annyi következik csak belőle, hogy az igénylő nem követelhet teljes körű tájékoztatást a közpénzek felhasználásáról, de hogy mit követelhet helyette, azt nem osztja meg a jogalkotó az adatigénylővel.

A javaslat egyik legérdekesebb része, hogy az a folyamatban lévő adatkérésekre is vonatkozik, ami az atlatszo.hu szerint különösen azért érdekes, mert az egyik új szabály alapján nem kell teljesíteni az adatigénylést, hogyha külön tájékozódási, iratmegismerési, betekintési és másolatkérési jogokat biztosít az érintett adat tekintetében.

Márpedig érdekes módon a koncessziós törvény tartalmaz ilyen szabályt: persze csak a szerződés megkötését követő 30 nap után, csak betekintést biztosítva, és ami a legfontosabb, a bírósághoz fordulás lehetősége nélkül. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy ezt az igénylést maga a parlamenti többség szeretné elutasítani – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik