Belföld

Botrány kerekedik a trafikpályázatok körül

Tatabányán a képviselő-testület fideszes frakcióvezetőjének lánya négy trafik pályázatát nyerte el kereskedői múlt nélkül, a helyi kulturális központ ügyvezetőjének eddig könyvtárosként dolgozó felesége pedig két üzletet nyithat - közölte az MSZP Komárom megyei elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

Lukács Zoltán, aki a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese is, elmondta, “nem tudjuk véletlennek tekinteni azt, hogy több száz pályázó közül a fideszes politikusok vagy családtagjaik kaptak lehetőséget trafikot nyitni”. Kijelentette, ha igaznak bizonyul, hogy pártfórumokon döntöttek a pályázatokról, akkor az MSZP a legfőbb ügyészhez fordul, mert az ügy vezető politikusokat érintő bűncselekmény.

Úgy fogalmazott, a trafikügyben Tatabányán is látszik a “Fidesz ujjlenyomata”. Hozzátette: a településen 300 helyett két hónap múlva már csak 36 üzletben lehet cigarettát venni, az üzleteket összesen 18 tulajdonos birtokolja.

Lukács Zoltán szerint a dohánytermékek forgalma Tatabányán hatmilliárd forint egy évben, így egy üzletre évente 17 millió forint forgalom esik, ha a parlament elfogadja Lázár János államtitkárnak az árrést négyről tíz százalékra emelő javaslatát.

A politikus számítása szerint a tatabányai képviselő-testület fideszes frakcióvezetőjének családja közel hetvenmillió forintos garantált haszonhoz juthat, ha a törvény megszületik. Az eddig könyvtárosként dolgozó, a Vértes Agora kulturális központ ügyvezetőjének felesége is 34 millió forintos haszonra számíthat, ami körülbelül 30 évi bére – mondta Lukács Zoltán, majd hozzátette, hogy kereskedelmi lehetőséget kapott az oroszlányi fideszes alpolgármester és egy dorogi fideszes képviselő édesanyja is.

„Semmisítsék meg a pályázatok eredményét

A Demokratikus Koalíció kezdeményezi, hogy semmisítsék meg a kiskereskedelmi dohánykoncesszióról szóló pályázatok eredményét – mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Varju László.

A független képviselő hozzátette: közérdekű adatkéréssel élnek fordulnak az illetékes miniszterhez, akitől azt kérik, hogy tegye közzé, milyen körülmények között, milyen szempontok alapján döntöttek a pályázatokról.     Ha szükség van rá, akár bírósághoz is fordulnak az ügyben – mondta.

Varju László szerint a sajtóban megjelent hírek alapján egyértelmű, hogy az “illegitim kormány illegitim döntése született meg”, amikor “kisemmiztek” több ezer családot és olyanoknak adtak lehetőséget, akik korábban nem foglalkoztak dohánykereskedéssel. Miután látszik, hogy minden fideszesnek maga felé hajlik a keze, így értelmezhetővé válik az is, hogy helyben döntöttek a pályázatok elbírálásáról – tette hozzá.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a hétfői kormányszóvivői sajtótájékoztatón kijelentette: semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit.

Lázás: a cél, hogy nehéz legyen dohányhoz jutni

A kormány célja 2010 óta az, hogy kevesebb helyen lehessen cigarettázni, és nehezebben lehessen hozzájutni a dohánytermékekhez – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető fideszes Lázár János hétfőn. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormányfő 10 helyett 12 százalékos árrést szeretne a dohány-kiskereskedőknek. Nincs bizonyíték arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit – jelentette ki.

Lázár János a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a kormány három éve dolgozik azért, hogy megnehezítse a dohánytermékekhez való hozzájutást, illetve hogy minél kevesebb helyen lehessen cigarettázni.

Jelezte, ez személyes elkötelezettsége is, az általa vezetett Hódmezővásárhely volt az első város, ahol az intézményekben és a közterületeken megszüntették a cigarettázást, s ha rajta múlna, teljesen megtiltaná azt az országban, miután a dohányzás évente 35 ezer ember halálát okozza. A teljes tilalom azonban egyelőre illúzió, mivel hárommillióan dohányoznak – fűzte hozzá.
A fideszes politikus szerint mindazonáltal az eddigi tiltások eredményesek voltak, de “a budaörsi nagy bevásárlóközpontokban” a 18 éven aluli fiatalok ma is minden gond nélkül hozzájutnak cigarettához és alkoholhoz. A kormány ezen is változtatni szeretne – hangsúlyozta, hozzátéve: ez nyilvánvalóan érdeksérelmeket okoz a dohánygyártóknak, mivel ezáltal kevesebb cigaretta fog fogyni.

Kiemelte, hogy a trafiktörvényt – amely állami monopóliummá nyilvánította a dohánytermékek kiskereskedelmét – engedélyeztették az Európai Bizottsággal, amely nem emelt kifogást a koncessziós rendszerrel szemben.

Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy politikai alapon választották volna ki a trafikpályázatok győzteseit – jelentette ki Lázár János az eredményekkel kapcsolatos bírálatokra reagálva. Úgy fogalmazott: bár nem nézte meg a nyertesek listáját, nem tudja garantálni, hogy “minden trafikjogosultság szocialistákhoz kerüljön”, és nem tudja kizárni azt sem, hogy a győztesek között van, aki “valaha már a Fideszre szavazott”.

Jelezte: állnak a vizsgálatok elé, de ha a vádak alaptalannak bizonyulnak, felelniük kell azoknak, akik megfogalmazták őket.
Arra a kérdésre, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is támogatnák-e, úgy válaszolt, mivel a Párbeszéd Magyarországért feljelentés tett az ügyben, szerinte előbb meg kell várni a rendőrségi vizsgálat végét.

A hvg.hu pénteken – fideszes forrásokra hivatkozva – írt arról: a kormánypárt helyi politikusai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát. Lázár János azt mondta, reméli, hogy ha büntetőeljárás indul, a szerkesztőség nyilvánosságra hozza információforrása kilétét.

Beszélt arról, úgy látja, a dohánygyártók egy része azt szeretné elérni, hogy a trafikok ne tudják megkezdeni működésüket július 1-jén.

Lázár János azt is elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök határozott álláspontja, hogy tíz helyett – Ausztriához hasonlóan – tizenkét százalékos árrést kellene garantálni a trafiktörvényben a dohány-kiskereskedőknek. Az államtitkár – aki egy a parlament előtt lévő javaslatban tízszázalékos árrést szorgalmazott – azt mondta, kéri a Fidesz-frakciót, hogy fontolja meg a kormányfő javaslatát.

Arra a felvetésre, hogy miért csak a trafikpályázatok eredményhirdetése után javasolta a garantált árrést, Lázár János azt mondta: már februárban beszélt erről egy interjúban, és ezt kérték a kiskereskedők is.

Kérdésre válaszolva közölte: ez szabályozási kérdés, de szerinte nem okozza majd a cigarettaárak emelkedését a garantált árrés bevezetése, és a feketekereskedelem bővülésére sem számít.

Kitért arra is, az állam teljesíti ellátási kötelezettségét, így a legkisebb településeken is biztosítani fogják, hogy mozgóboltokból vehessenek cigarettát az emberek.

Giró-Szász András kormányszóvivő arról beszélt: a kabinet célja a fiatalok egészségének védelme. Ugyanis – folytatta – nemzetközi felmérések szerint a 13 és 15 év közötti fiatalok 45 százaléka kipróbálta már a cigarettázást, és jelentős részük sosem találkozott még azzal, hogy nem szolgálják ki. A kormány másik célja a trafiktörvénnyel, hogy magyar családi vállalkozásokat segítsen a multinacionális üzletláncok helyett – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik