Belföld

Kormányhivatal a Mezőgazda napokon

Jelen lesz a Csongrád Megyei Kormányhivatal is a hétvégi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon: a Földművelésügyi Igazgatóság falugazdászai a most igényelhető mezőgazdasági támogatásokról adnak tájékoztatást az gazdáknak, az Élelmiszerlánc- Biztonsági Hivatal munkatársai pedig a biztonságosan fogyasztható élelmiszerek előállításának és forgalmazásának kérdéseivel kapcsolatban várják az érdeklődőket.

Minden évben óriási érdeklődés mellett zajlik az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállítása és vására. Indokolt tehát, hogy az élelmiszer termelőkkel, előállítókkal és forgalmazókkal közvetlen kapcsolatban álló, megyei szakigazgatási szervek is képviseltessék magukat a rendezvényen.

A mezőgazdasági támogatások igénylése éppen időszerű, hiszen a szankciómentes benyújtás határideje május 15-e, ezt követően, a június 9-i végső határidőig beadott kérelmekkel már csak csökkentett mértékű támogatásra lehet számítani. A legnagyobb számban és összegben igényelt területalapú mellett, további 24 jogcím alapján jár támogatás, amelyhez a Kormányhivatalon belül működő falugazdász-hálózat kiemelt segítséget nyújt.

A Mezőgazda Napok ideje alatt, tehát április 26-a péntektől április 28-a vasárnapig, a Kormányhivatal standjánál kihelyezett ügyfélfogadással” várják a gazdákat, reggel 9-től este 6 óráig a III. csarnok 339-es standjánál. A területhez kötődő támogatási igényeket 2009 óta kizárólag elektronikus felületen keresztül lehet benyújtani. Bár a vásári helyszínen az informatikai háttér hiánya miatt ez nem tehető meg, mégis érdemes felkeresni a falugazdászokat a kérelmek pontos kitöltéséhez szükséges adatok, információk egyeztetése, illetve a benyújtás előtti ellenőrzés miatt.

Csongrád megyében tavaly 12 650 ügyfél adott be kérelmet, 350 ezer ha terület művelése után. Az általuk igényelt támogatás összege elérte a 20 milliárd forintot. Az egységes igénylés keretében a területalapú mellett még további 24 jogcímre lehet támogatást, vagy kifizetési kérelmet benyújtani (KAT, AKG, Natura 2000, erdőtelepítési, biztosítás díj támogatás, kárenyhítésbe való bejelentkezés, stb.). Az elmúlt évben megváltozott a természeti károk támogatása is. A kockázatkezelési rendszer újdonságairól szintén készséggel nyújtanak ingyenes felvilágosítást a Csongrád Megyei Kormányhivatal falugazdászai a helyszínen. A kormányhivatal standját B. Nagy László kormánymegbízott is meglátogatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik