Belföld

Szegedi Szabadtéri Játékok: történet

A Szegedi Szabadtéri Játékokat több mint 70 éve rendezik meg városunkban. Mára már a város egyik leglátogatottabb, legikonikusabb rendezvénye.

A Szabadtéri Játékok ötletét Juhász Gyula szegedi költő vetette fel először 1926-ban. Az ötletet korának számos kulturális és politikai személyisége támogatta. Megvalósítására azonban négy évvel később, 1930 őszén nyílt lehetőség, a Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett rendezvényen.

A Dómot és terét körülvevő árkádsor kiváló akusztikája miatt remek helyszínnek bizonyult a Játékok számára. A Szegedi Szabadtéri Játékok első előadása a Magyar Passió volt 1931. június 13.-án. Ezt követően számos előadást mutattak be itt, töretlen sikerrel. A Játékok Szeged leglátogatottabb rendezvényévé váltak. A siker sorozatnak a II. Világháború vetett véget. Az 1939-es nyár után 20 évig elmaradt a Játékok megrendezése.

1959. július 25.-én újították fel az eseményt, mely azóta is minden nyáron megrendezésre kerül.1994-ben az állandó lelátót lecserélték egy modernebb, csak a Szabadtéri Játékok idején felállított 4000 férőhelyes mobil nézőtérre. A lelátó szektorai az 1879-es nagy árvíz idején segítséget nyújtó városokról (London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs ) valamint Szeged testvérvárosairól (Darmstadt, Turku, Parma, Nizza, Szabadka, Toledo, Odessza ) nevezték el.

A Játékok újrakezdése óta (több mint 50 év alatt ) – több mint 150 darab, 700-nál is több előadására több mint négy millióan voltak kíváncsiak.  A rendezvény újrakezdésének 25. évfordulóján a Szegedi Szabadtéri Játékok elnyerte az „ország legnagyobb szabadtéri színháza” címet, melyet nem meglepő módon mind a mai napig meg is tartott.

Idén, 2013-ban is megrendezik a Szabadtéri Játékokat. A jegyek már kaphatóak és mindenki türelmetlenül várja, hogy idén is megnyissa kapuit a város egyik fő attrakciója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik