Belföld

Szecesszió Szegeden 1. rész

Szegednek és környékének nagyon sok arca van. Szinte bármilyen érdeklődési kört kielégít. Az ide látogatókat rövid idő alatt rabul ejti a város kedves lakosaival, gyönyörű építészetével és az ízek, színek kavalkádjával.

Ebben a cikksorozatban Szeged egyik turisztikai útvonaláról fogunk beszélni, mely a város építészetének egyik színfoltját, a szecessziót tárja fel a turisták számára.

Először eltávolodunk kicsit Szegedtől, és a város környékének egyik legnagyobb turistacsalogató létesítményének, Ópusztaszernek, egyik látványosságával ismerkedünk meg.

Promenád 1896

Ez az állandó kiállítás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Rotundájában kapott  helyet. A kiállítás szerzője a 19. sz végi – 20. sz. eleji divatról és kultúráról kívánt átfogó képet nyújtani a látogatóknak kis/nagyvárosi, valamint falusi pillanatképek bemutatása által.

A polgári nők ruházata a bokáig érő, szűk szoknyákból, a kényelmetlen merev fűzőkből és a díszes kalapokból állt.A századfordulón minden férfi bajszot viselt. Volt aki Kossuth vagy Ferenc József stílusú szakállat viselt hosszú pajesszel, de bajusz nélküli férfi nem volt. Ruházatukra a nadrág, kabát és a boka vonala alatt végződő félcipő volt a jellemző. Fontos események alkalmával, főleg este, előkerült a frakk vagy a szmoking. Kalapot vagy cilindert hordtak a fejükön.  A gazdag családok sarjai térdnadrágot hordtak, háromnegyedes harisnyával és csizmát húztak a lábukra, melyek régimódi fűzőit kacsokra váltották.

A Nemzeti Történeti Emlékpark nyitva tartásáért, jegyáraiért és további információkért keressék az Emlékpark vezetőségét az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Ópusztaszer, Szoborkert 68.
Telefon: (+36) 62/275-133Fax: (+36) 62/275-007
E-mail: info@opusztaszer.huwww.opusztaszer.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik