Belföld

Szálloda járvány Szegeden

Manapság egyre többször hallhatjuk a változatos hírforrásokból, hogy nyílt egy új szállóhely Szegeden, ezt a szállót átnevezték, azt felújították, modern szállót építenek.

Egy évvel ezelőtt Szeged idegenforgalmát tanulmányoztam a szakdolgozatomhoz. Már akkor szemet szúrt, hogy a város látogatottságához képest, nagyon sok ilyen jellegű vendéglátó egységünk van. Azóta legalább öt egység nyílt meg, épült fel, újult meg vagy változtatott nevet. Mind annak a reményében, hogy talán jobban fog menni az üzlet.

 

Persze vannak olyan szállóhelyek amelyeknek van esélyük, jövőjük. Sajnos viszonylag kevés az ilyen. A belvárostól messzebb eső egységek eleve kevésbé látogatottak. A szállodákat is igen kevesen választják a magas árak miatt. Inkább a panziókat kedvelik az emberek. Olcsóbb, családiasabb. Mégis 4 szálloda nyílt az elmúlt évben Szegeden.

Sajnálatos, hogy teljes mértékben felesleges épület felépítése miatt rombolták porrá a Sörkertet. Generációk jártak oda szórakozni, kulturális és kultusz hely volt egyaránt. Ezáltal Szeged egy színfolttal szegényebb lett.

Mivel a Szegedet látogató turisták nagy része egészségügyi vagy bevásárlóturizmus folytat, ők nem vesznek igénybe ilyen jellegű szolgáltatásokat. Így csak azokra a turistákra számíthatunk, akik Szeged nagy rendezvényeire (Szeged Napja Ünnepségsorozat-Borfesztivál, Hídvásár, stb.; Szegedi Szabadtéri Játékok; Bortér, Karácsonyi vásár, stb.). Ilyenkor több városon és országon kívüli turista érkezik Szegedre, másrészt Szegeden jelentős az úgynevezett „business tourism” (üzleti turizmus) mértéke is. Ám mindezek a rendezvények, kulturális események sem voltak elegendőek ahhoz, hogy egy évvel ezelőtt a szálláshelyek elfoglaltsága meghaladja az 50%-ot.

Felteszem a kérdést: miért engedjük, hogy városunk teljesen szükségtelen és értelmetlen fejlesztéseknek essen áldozatul? Annyi hasznosabb dologba lehetne fektetni az időt és a pénzt melyeket ezekbe az újabbnál újabb vendéglátóegységekbe forgatnak, melyek azonban nem hozzák vissza az árukat. Mi értelme van, egy a városképet elcsúfító, az utca hangulatát megtörő oda nem illő épület felépítésének, ha az egyszer nagyrészt üresen fog állni? Miért nem végeznek piac kutatásokat ezek a vállalkozók? És mi, békés városlakók miért hagyjuk, hogy tönkretegyék a látképet, a kedvenc helyeink egyikét?
Ezeknek a szállodáknak a  nagy része pár év alatt le fog amortizálódni vagy csődöt fog mondani. Egyrészt nem fogják tudni tartani a versenyt Szeged régebbi, híressé vált szállodáival, panzióival, melyek saját ügyfélkörrel rendelkeznek, másrészt nem lesz elég turista, hogy fenn tudják tartani, modernizálni az épületeket.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik