Belföld

Megújult Dugonics tér

A szegedi Dugonics tér gabona piacként működött az 1897-es nagy árvíz előtt. Azóta számos felújításon esett át. Idén márciusban fejeződtek be a legújabb átalakítások. Reméljük, a tér most már véglegesen megkapta kívánt külsejét.

A Dugonics tér felíjítását 30% önrésszel támogatta az önkormányzat. A rekonstrukció 70%-os európai uniós támogatással valósult meg, a két és fél milliárd forint értékű Szeged Biopolisz Park egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt utolsó eleme.

Számos padot, biciklitámaszt létesítettek, a József Attila szoborhoz sugárban vezető utakat nyugaton használatos, gyöngykaviccsal fedték be.

Ugyan sokkal kellemesebb és ápoltabb külsővel fogadott a Dugonics tér az átadás utáni első találkozásunkkor, továbbra is hiányolok valamit. Egy olyan elemet, ami Szeged legtöbb terére igaz: a természetközeliséget. Van ugyan parkosított része a térnek, ám ha tér egész területét nézzük, a zöldelő részek viszonylag kis arányban vannak jelen.

Most, hogy az átadás után megint beköszöntek a meleg napok, továbbra is sok fiatal tölti idejét a Dugonics téren, ez szerencsére nyáron is így szokott lenni, mivel a tér ezen része nagyrészt parkosított. Másrészt az Árpád téren elhelyezett padok közelében sincs árnyék, s bár most még tele vannak a padok fiatalokkal, nyáron, az árnyékhiány miatt kibírhatatlan lesz a hőség. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy Szeged számos rendezvénysorozata alatt sokszor volt az Árpád téren is színpad.  A padok elhelyezésével a színpad számára szűk lett a hely.

Felhasználás szempontjából nem sok minden változott. A Millenniumi Kávéház ismét csalogatja a vendégeket, továbbra is itt tartanak számos Világnapot, könyvvásárt és itt fog továbbra is helyet kapni a Húsvéti vásár is.

A tér a fiataloknak továbbra is az egyik kedvenc találkozó helye. Sokan ülnek ide ki tanulni, olvasni, beszélgetni, zenélni. Szegednek egyik színfoltja lett ez a tér és akárhányszor újítják fel vagy tervezik egy kicsit át, ezt soha senki és semmi nem fogja megváltoztatni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik