Belföld

A baltás gyilkostól Portikig – erkölcsről vitáznak Orbánnal

A kormányfő szerint az EU jobban tenné, ha a Portik–Laborc-ügyet vizsgálná, mert az Magyarország erkölcsi kérdésévé vált. Az MSZP ezt vitatja.

Orbán Viktor a kémesi kormányülés után ezt mondta: „Teljesen mindegy, hogy fideszesek vagyunk, MSZP-sek, LMP-sek vagy jobbikosok, azért most már, húsz évvel a rendszerváltás után el kellene jutnia Magyarországnak oda, hogy bűnözőkkel nem ülünk le egy asztalhoz, bűnözőkkel nem egyezkedünk, az ellenfeleinkkel szemben a bűnözőkkel nem fogunk össze. (…) Rendes ember ilyet nem csinál.”

A kormányfő megerősítette, az ügyet súlyosnak tartja, de nem pártpolitikai, hanem erkölcsi kérdésnek tekinti. Szavai szerint ha valamivel foglalkozni szeretne az EU, akkor jobb lenne, ha inkább ezzel foglalkozna, mert itt igazán lenne mit vizsgálnia.

„Mi a kommunistákat elég régóta ismerjük, semmilyen illúziónk nem volt” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, a hangszalagok tartalmának ismerete nélkül is voltak elképzeléseik arról, hogy egy szocialista kabinet idején milyen összefonódás jöhet létre a bűnözők, a kormány és a titkosszolgálatok között. A Fidesz 1988-as megalapításakor is tudták, kik az ellenfeleik, ahogyan azt is, hogy „a szokásaikon nem fognak változtatni egyik évről a másikra”.

MSZP: Na, ez erkölcsi kérdés

A szocialisták közleményükben furcsállották, hogy mindezt az az Orbán Viktor mondja, aki az azeri baltás gyilkost „néhány ezüstért cserébe eladta Azerbajdzsánnak. Az az Orbán Viktor, aki egy buliban együtt pózolt a Fekete Sereg tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt vezetőjével, Magyar Róberttel. Az az Orbán Viktor, akinek a pártszékháza előtt egy gyilkosságért börtönben ült ember terrorizálta az ott tüntető diákokat. A civilben a Kubatov Gábor által vezetett klubot védő Szőke Feri erről a Lendvay utcai akciójáról később úgy nyilatkozott, senki nem hívta, csak erkölcsi kötelességének érezte, hogy megvédje a Fideszt, amelynek elkötelezett híve. Na, ez az erkölcsi kérdés.”

Feloldották a bizottsági meghallgatás jegyzőkönyveinek titkosságát

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke csütörtökön feloldotta a Laborc Sándor volt titkosszolgálati vezető és két másik ember korábbi bizottsági meghallgatásáról készült jegyzőkönyvek titkosságát. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke közleményében kiemelte: immáron mindenki számára megismerhetőek a bizottság ülésén elhangzott mondatok, kijelentések. Hangsúlyozza: továbbra is a teljes átláthatóság és nyilvánosság pártján állnak a Laborc–Portik-találkozók megismerhetőségében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik