Belföld

Ötven gyereket lát vendégül a szegedi Konfuciusz Intézet

Konfuciusz-Intezet-Szegeden(210x140)(2).jpg (Konfuciusz Intézet Szegeden)
Konfuciusz-Intezet-Szegeden(210x140)(2).jpg (Konfuciusz Intézet Szegeden)

A csaknem 200 halálos áldozatot követelő, 7-es erősségű szecsuani földrengés helyszínéről ötven gyermeket hívott meg Magyarországra Ujhelyi István, a magyar Országgyűlés alelnöke a szegedi Konfuciusz Intézet nevében.

Ujhelyi a Kína-Európa politikai pártok felsőszintű fóruma elnevezésű találkozón vett részt, amely kedden fejeződött be a Csiangszu tartományi Szucsou városban. Az immár negyedik ilyen rendezvényen csaknem kétszáz kínai és európai résztvevő volt jelen. Közel ötven európai párt képviseltette magát, Romániából például négy párt is meghívást kapott; az RMDSZ-ből Borbély László alelnök jött el.

Ujhelyi a fórumon arról beszélt, hogy egymás megértéséhez mennyire fontos a különböző országok kultúrájának és történelmének megismerése, s ezért szorgalmazta a diákcsere programok, egyetemi kapcsolatok bővítését – írja a szeged.hu. A politikus, aki egyhetes kínai útja során járt a Kanszu tartományi Lancsouban és a dél-kínai Sencsenben is, Szucsouban találkozott Liu Jün-sannal, a Kínai Kommunista Párt 7 fős csúcsvezetésének tagjával.

A fórumon résztvevők együttérzésüket fejezték ki a délnyugat-kínai Lusanban bekövetkezett természeti katasztrófa áldozatai miatt, Ujhelyi István pedig – utalva arra, hogy a 2008-as földrengést követően Magyarország ötven árva gyermeket látott vendégül – ezúttal ugyanennyi lusani iskolást hívott meg. A vendéglátók köszönettel fogadták a gesztust.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik