Belföld

Orbán búcsúztatta a média-Vasladyt

szentmise, szalai annamária (szentmise szalai annamáriáért)
szentmise, szalai annamária (szentmise szalai annamáriáért)

Szülővárosában, Zalaegerszegen örök nyugalomra helyezték Szalai Annamáriát.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a médiatanács nemrégiben elhunyt elnökét kedden – a család kérésére – a sajtó nyilvánosságának kizárásával temették el. Az eseményen csak a nemzeti hírügynökség lehetett jelen. Az MTI szerint Orbán Viktor miniszterelnök mondott búcsúztatót. Szalai Annamária hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után, 51 éves korában, április 12-én hunyt el.

„Egy igaz ember küzdelme” címmel a Magyar Nemzet „Szalai Annamária barátai” nevében közölte nekrológját.

„Nekünk, akik közel álltunk hozzá, egyszerűen csak Panni volt. Nem Szalai Annamária, a politikus, vagy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnök asszonya. Mi azon szerencsések közé tartoztunk, akik megismerhettük igazi arcát, lelkének teljes valóságát…”


Fotó: MTI / Varga György

Barátai szerint Szalai Annamária elképesztően tudatosan élt. „Hittel és elkötelezettséggel. Ismerte a maga korlátait, de az élet veszélyeit is. Tudta az örök törvényt: a gyűlöletet csak a szeretet győzi le! Eszerint élt és mélyen hívő emberként büszke volt arra, hogy még a legnehezebb pillanatokban is tudott másoknak erőt és hitet adni, ha kellett, vigasztalni. Sohasem magának, mindig másnak kért, önzetlenül segített mindenkinek. Mindig derűs optimizmussal szemlélte a világot”.

„Mindent lélekkel csinált. A hivatása volt az élete. Sorsa igazi útját járva képes volt feláldozni erejét és egészségét. Igazából senki és semmi nem tudta legyőzni, mert hívő ember volt. Aki ismerte, szerette és közel állt, állhatott hozzá, örök hálával tartozik a Jóistennek azért, hogy a barátja lehetett. Panni most itthagyott minket, de nem halt meg!” – írta a Magyar Nemzet.

A média-Vaslady

Szabó László a Heti Válaszban a magyar média vaslady-jeként emlékezik meg Szalai Annamáriáról, akinek a halálával „bizonyosan lezárult a magyar médiapolitika egyik legfontosabb fejezete, melyet bátran hívhatunk Szalai-korszaknak”. Szerinte „Szalai Annamária tudatosan építette fel politikai pályáját. Az ő kemény háttérmunkájával 2010 második felében az Országgyűlés megalkotta a média és a hírközlés új jogszabályrendszerét, mely alapjaiban változtatta meg az addigi struktúrákat”.

A törvény elfogadását követő totális hazai és nemzetközi támadás Szalai Annamáriát nem ingatta meg. „Mélyen meg volt győződve azon elvek helyességéről, amelyek mentén dolgozott és vezette az NMHH-t és a Médiatanácsot. Politikusi tapasztalatai segítették abban, hogy a vitákban határozott, sokszor ravasz legyen. Nem volt ellenfele. A magyar médiapolitika és -szakma egyetlen olyan személyiséget sem „termelt ki”, aki érdemben és hosszú távon felvette volna vele a versenyt. Szívósabb és tudatosabb volt mindenkinél. Munkássága megosztó volt, mint a legtöbb korszakos politikusé.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik