Belföld

Az elégségesnél 132-szer több voksot kapott

voksolás (szavazás, urna, )
voksolás (szavazás, urna, )

Berkes Balázs lett Egyházasdengeleg új polgármestere. Új vezetőt kapott Dövény, Arló és Szendrő is.

A tisztségre ő volt az egyetlen jelölt a vasárnapi időközi választáson – tájékoztatta Dukáné Unghy Erzsébet jegyző az MTI-t. A 421 választásra jogosult lakosból 132-en voksoltak, valamennyi szavazat érvényes volt. Mivel a korábbi alpolgármester egyedül indult, a törvény szerint egyetlen érvényes voks is elég lett volna megválasztásához. Az időközi választást azért tartották, mert Zsiga Tamás, a falu korábbi független vezetője lemondott, ugyanis januártól a pásztói járási hivatal vezetőjévé nevezték ki.

Közben eldőlt az is, hogy Szentgyörgyi Veronika lesz Dövény új polgármestere. A választási névjegyzékben szereplő 254 dövényi lakosból 189-en szavaztak. A három független jelölt közül Szentgyörgyi Veronika 148, Lőkös Zoltán 26, míg Kiss István 14 voksot kapott, egy szavazat érvénytelen volt. A  településen azért írták ki az időközi választást, mert a község korábbi polgármestere ez év januárjában meghalt.

Vámos Istvánné lett Arló polgármestere. Klisóczkiné Papp Andrea, a helyi választási iroda vezetője azt mondta: Vámos Istvánné 594 szavazatot kapott a másik, szintén független jelöltként induló Fűkő Ferenc 169 voksot szerzett. A 2752 választásra jogosult közül 769-en járultak az urnákhoz. A korábbi polgármester, Zsigray Árpád (független) azért mondott le, mert kinevezték az ózdi járási hivatal vezetőjévé.

Tomorszki István, a Fidesz jelöltje lett Szendrő első embere. Öten indultak Szendrő polgármesteri posztjáért. A választási névjegyzékben szereplő 3102 szendrői közül 1654-en szavaztak. A település eddig alpolgármestere, Tomorszki István 866 voksot kapott, Veres Zoltán, az MSZP jelöltje 406-ot. A három független jelölt közül Buku Lászlóra 183-an, Lakatos Gusztávra 151-en, míg Szkiba Jánosnéra 40-en szavaztak, nyolc voks érvénytelen volt. A város korábbi polgármestere, Szaniszló János (független) a kazincbarcikai járási hivatal vezetője lett. .

A Fidesz-KDNP jelöltje győzött a Jobbik jelöltjével szemben a Somogy megyei Barcs egyik választókerületében tartott időközi önkormányzati képviselő-választáson, ahol a választásra jogosultak 21,3 százaléka adta le voksát. Barcs 8-as választókerületében is azért kellett választást kiírni, mert a korábbi képviselő, Racsek József (Fidesz) a helyi járási hivatal vezetője lett, és összeférhetetlenség miatt lemondott mandátumáról. Két jelölt indult a mandátumért. A Fidesz és a KDNP közös jelöltje, Kertainé Horváth Edit a 244 leadott érvényes szavazatból 168-at szerzett meg, míg a Jobbik jelöltje, Ander Balázs 76 voksot kapott. Az 1146 névjegyzékbe vett választásra jogosultból 244-en járultak urnához. A Jobbik szerint az eredmény komoly siker, hiszen a párt megháromszorozta támogatottságát 2010-hez képest Barcson.A 76 voks ugyanis 31 százalékos támogatottságot jelent. Három évvel ezelőtt Barcs ugyanezen körzetében a nemzeti párt jelöltjére alig több mint 10 százaléknyi választó voksolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik