Belföld

Ma teker utoljára a Kritikus Tömeg

Ma délután rendezik meg az utolsó Critical Mass kerékpáros felvonulást: a menet a XIII. kerületi Szent István park alatti alsó rakpartról indul 15 óra 55 perckor és 16 kilométer megtétele után a Városligetben bringaemeléssel zárul a demonstráció.

A felvonulás előtt kerékpáros napra várja az érdeklődőket a Magyar Kerékpárosklub, 14 óra 45 perckor a Carl Lutz rakparton tömegfotózás lesz a Greenpeace szervezésében, a felvonulás után a Deák téri Akváriumban bringás divatbemutatót tartanak a Cyclechic mozgalom rendezésében.

Mivel egyre többen választják a kerékpáros közlekedést a fővárosban, a mozgalom elérte célját, így most már a független szakmai érdekképviselet megerősítésére van szükség – indokolták a szervezők korábban, miért ez az utolsó felvonulás. Az utolsó Critical Mass központi üzenete ezért az összefogás és a szerveződés szükségessége, a Kerékpárosklub megerősítése és munkájának kiterjesztése kerületi közösségekre, helyi célokra.

Autóval erre ne menjen!

Változik Budapesten a forgalmi rend és emiatt egyes közösségi közlekedési járatok menetrendje is ma délután a Critical Mass kerékpáros felvonulás miatt. A belvárosban délután fél 4 és este 7 óra között kell forgalomkorlátozásokra számítani.

A felvonulás résztvevői délután fél négytől gyülekeznek a pesti alsó rakparton a Szent István parknál. A kerépározást népszerűsítő demonstráció 16 órakor kezdődik, a kerékpárosok a Közraktár utca – Boráros tér – Petőfi híd – Műegyetem rakpart – budai alsó rakpart – Halász utca – Fő utca – Clark Ádám tér – Alagút – Attila út – Szarvas tér – Ybl Miklós tér – Clark Ádám tér – Lánchíd – Széchenyi István tér – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere – Olof Palme sétány útvonalon a Petőfi Csarnok előtti térre mennek, s ott zárul a rendezvény.

A demonstráció idején az érintett útvonalon a keresztirányú forgalmat szakaszosan átengedik, néhány perces lezárásokra azonban számítani kell.

A közösségi közlekedés menetrendjében 16 órától kell változásokra számítani. A 2-24V villamospótló autóbuszok 16.10 és 17.20 között kihagyják a Dandár utca – Mester utca – Ferenc körút szakaszt, a Soroksári úton egyenesen közlekednek. Módosított útvonalon járnak majd a 70-es, a 75-ös és a 79-es trolibuszok, valamint az 5-ös, a 86-os, a 105-ös és a 178-as autóbuszok. A 16-os buszok 16.15 és 18.15 között nem közlekednek.

Ez lesz a tizedik

A Critical Mass megmozdulást 2004 óta évente kétszer – áprilisban, a Föld napján és szeptember 22-én, az európai autómentes napon – rendezték meg azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a kerékpározást és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése érdekében. Az eddigi 15 akción több százezer bringás vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik