Belföld

Az Alsó-Tiszán vasárnapra várhatók a tetőzések

Arad-a-Tisza(960x640).jpg (Árad a Tisza)
Arad-a-Tisza(960x640).jpg (Árad a Tisza)

Az előrejelzések szerint a Tiszán levonuló árhullám tetőzése vasárnapra várható Mindszentnél, a harmadfokú készültségi szint, 850 centiméter alatti vízállással.

Kozák Péter védelemvezető közlése szerint a Maros apadása miatt vasárnap a vízszintemelkedés a Tiszán Szegednél is megáll, a vízállás azonban várhatóan két-három napig a másodfokú készültség szintje (750 centiméter) felett marad. A Hármas-Körös alsó szakaszára mértékadó csongrádi vízmércénél legkorábban jövő hét közepén süllyedhet a vízállás a harmadfokú szint (800 centiméter) alá.

Az ATI-VIZIG működési területén csaknem 238 kilométeren másod-, 14,8 kilométeren – a Hármas-Körös alsó szakaszán – pedig harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

A belvízi helyzet a védekezési munkának és a kedvező időjárásnak köszönhetően tovább javult, valamennyi belvízvédelmi szakaszon megszűnt a területi készültség. Az igazgatóság területén 26 szivattyútelep üzemel, ezek pénteken összesen 1,6 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A belvíz borította terület nagysága 19,8 ezer hektár, kevesebb mint fele a két héttel ezelőttinek – tudatta a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik