Belföld

Gyurcsány perelne a róla szóló film miatt

A volt miniszterelnök ügyvédje szerint nyilvánvalóan sérülnek a volt kormányfő személyiségi jogai.

Kapcsolódó cikkek

Április 29-én a budapesti Uránia moziban mutatják be az Elment az öszöd című Gyurcsány-filmet, amit már most botrányok sora övez. Mint megtudtuk, Gyurcsány Ferenc perelni akar a film miatt, ügyvédje szerint ugyanis a volt miniszterelnök személyiségi jogai nyilvánvalóan sérülnek, ha nevét egy filmben felhasználják, ami nem egy dokumentumfilm. A rendező szerint a bíróság nem foglalkozik Gyurcsányék keresetével.

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc ügyvédje elmondta, a rendezőt még januárban levélben kérték meg, hogy a forgatókönyvet vagy a szinopszist mutassa be. Mivel Dézsy nem reagált a levélre, ismét írtak neki, mire ő visszaírta, hogy az ügyvéd nyugtassa meg ügyfelét, hogy semmi sértő nem lesz a filmben.

“Amikor jött a hír, hogy már vágják a filmet, keresetet nyújtottunk be a Fővárosi Törvényszékhez, az ügy folyamatban van” – mondta el Czeglédy Csaba, aki szerint a Polgári Törvénykönyv lehetővé teszi, hogy egyfajta kármegelőzésként pereljenek.

“Károsodás veszélye miatt nyújtottuk be a keresetet, emellett megtiltottuk írásban Gyurcsány Ferenc nevének használatát, és ezt a levelet a rendező januárban át is vette. Nem lehet felhasználni valakinek a nevét az engedélye nélkül. Gyurcsány Ferenc személyiségi jogai nyilvánvalóan sérülnek, ha nevét egy filmben felhasználják, ami nem egy dokumentumfilm. Ha dokumentumfilm lenne, nem foglalkoznánk vele. Annyit kértünk, hogy hadd olvashassuk el a forgatókönyvet, de ezt a rendező nem tette lehetővé” – magyarázta az ügyvéd, aki elmondta azt is, hogy a bíróság még nem tűzött ki időpontot a tárgyalásra, de tudomása szerint nem is utasította el a keresetet.

A rendező az egész történetre másként emlékszik. Dézsy lapunkat arról tájékoztatta, még tavaly tavasszal a Parlamentben beszélt Gyurcsány Ferenccel, akinek elmondta, hogy milyen filmet tervez, majd elkérte az e-mail címét, és elküldte a forgatókönyv néhány elemét a volt miniszterelnöknek.

“Rá fél évre-háromnegyed évre, amikor a film újból szóba került a magyar sajtóban, akkor írt egy levelet Gyurcsány Ferenc ügyvédje, amelyben felhívta a figyelmet a személyiségi jogokra, majd pert akartak indítani, ám ilyen irányú kezdeményezésüket tárgyalás kitűzése nélkül elutasították” – mesélte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik