Belföld

Átnevezik a Kossuth teret?

parlament (parlament)
parlament (parlament)

A 2010-es Rogán elveszítette a harcot a 2013-as Rogán ellen, amikor még ellenállt a Nemzet Főterén való fakitermelésnek.

ivágják a rossz állapotban lévő fákat a budapesti Kossuth Lajos téren, ahol ezt követően 133 új fát ültetnek majd el. Az Országgyűlés sajtófőnöke ezt azt követően mondta a nemzeti hírügynökségnek, hogy az Országház előtti téren a rekonstrukció keretében megkezdődtek a parkrendezés munkálatai is. A generálkivitelező, a KÉSZ Zrt. pénteken a beteg, menthetetlen fákat és a megújuló tér szerkezetébe nem illeszthető növényzetet távolítja el, továbbá folytatja az aszfaltburkolat felmarását – közölte Szilágyi Zoltán. Szerinte a fák többsége olyan rossz állapotban volt, hogy a járókelők biztonsága érdekében már régen ki kellett volna vágni. A faállomány felújítása természetesen faültetést is jelent, így összesen 133 egészséges, előnevelt fával gazdagodik majd az új park.

Hangsúlyozta, hogy a faállomány megújítása a jogszabályok teljes mértékű betartásával, az összes engedély birtokában és az illetékes hatóságok által elfogadott tervek szerint zajlik. A parkrendezésnél keletkező faanyag alkalmas részét tüzelőnek aprítják fel, és jótékonysági szervezetek bevonásával rászorulóknak osztják majd szét – mondta a sajtófőnök, aki szerint a munkálatok befejezése után, jövő tavasszal “a nemzet főtere” autó- és aszfaltmentes, a jelenleginél jóval tágasabb és zöldebb lesz.

Fotó: Kummer János

A Kossuth téren a fakivágás már tavaly is nagy vihart kavart. Akkor egy nappal a jogerős engedély kiadása előtt nyújtották be a kérelmet, az engedélyt pedig rekordgyorsasággal, már másnap megkapták az V. kerületi önkormányzattól. A határozat ugyan 15 napos fellebbezési jogot is tartalmazott, de úgy tarolták le a zöldterületet, hogy előzetesen senki sem tudott róla.

A kivágott fák nagy része beteg, rossz állapotú volt, de valóban kivettek 17 egészséges, értékes fát is a Kossuth téren – ismerte el a Klubrádióban Wachsler Tamás. A Steindl Imre Program vezetője közölte, ehhez új engedélyük volt, nem a tavalyi alapján végezték a munkálatokat. Az engedélyeket bárki megtekintheti az V. kerületi önkormányzat és a kormányzati portálon is – tette hozzá.

Az építési terület szigorú őrzése kapcsán azt mondta, ő maga, a program vezetőjeként is csak akkor léphet be a területre, ha munkavédelmi oktatáson részt vesz és engedélyt kap a kivitelezőtől. A program felelőse hangsúlyozta, nem lesznek további fakivágások. Összesen csaknem 200 fát vágtak ki, helyettük 130 fát ültetnek a téren, további 50-et az Olimpiai parkban, és több mint 200-at a szomszédos kerületekben. Wachsler Tamás arról is beszámolt, hogy a jövő márciusi határidőre el fog készülni az új Kossuth tér, amely a Nemzet Főtere nevet viseli majd.

Wachsler Tamás a Cink.hu-nak nevetgélve cáfolta, hogy lenne ilyen terv. Az újság szerinte azt érthette félre, hogy a Kossuth tér átalakítást bemutató weboldal címe a Nemzet főtere. A Kossuth tér Kossuth tér marad – mondta végül a Steindl Imre Program irányítója, Wachsler Tamás. Később az országgyűlés sajtófőnöke is megerősítette, nincs szó átnevezésről.

A kivágást engedélyező határozat tegnap született meg, és rögtön jogerőre is emelkedett úgy, hogy a civil környezetvédőket mondvacsinált indokkal kizárták az eljárásból. Az LMP kikéri a határozatot és az eljárást megalapozó iratanyagot az illetékes kormányhivataltól, hogy a további jogi lépéseket – beleértve az ügyészségi vizsgálat kezdeményezését is – megtehesse. Az ökopártból kivált Párbeszéd Magyarországért is elítélte a pusztítást, szerintük azt a héten nyilvánosságra került látványtervek sem indokolták.

Érdekes árnyalatot ad a történetnek, hogy három éve Rogán Antal polgármester azt mondta, azért nem engedélyezte a tervezett mélygarázs megépítését, mert ellentétesnek találta azt a zöld területekre vonatkozó rendelkezéssel. A Kossuth Lajos téren 27 fát kellett volna kivágni, amit indokolatlanul soknak tartott, akkor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik