Belföld

Hogyan lehet észrevétlenül halálra éheztetni egy gyereket?

Ki hibázott? Minden azon múlhat, jelzett-e a védőnő a gyermekjóléti szolgálatnak. A szülők és a nagyszülők csak a gyerektől vonták meg az ételt.

Szerdán Agárdon egy súlyosan alultáplált – alig ötkilós – másfél éves gyerekhez riasztották a mentőket. Sajnos hiába, a csontsovány apróságot nem tudták megmenteni.

Az FN24 információi szerint a gyerek – szabadlábon lévő – szülei külföldön dolgoztak korábban vállalkozóként, a környékbeliekkel nem barátkoztak, Agárdon alig ismerték őket. Úgy tudjuk, a nagyszülők is a házban laktak, ám a jelek szerint négy felnőtt jelenléte is kevés volt, hogy észrevegyék, a kisgyerek haldoklik.

Vajon miért nem jelzett a gyámügyi jelzőrendszer, miként fordulhatott elő, hogy a szülők visszautasíthatták az orvos és a védőnő érdeklődését?

Hol a védőnő?

A gárdonyi gyámhivatal vezetője, Némethné Vida Marianna elképzelhetetlennek tartja, hogy a védőnő és a gyerekorvos másfél évig türelemmel viselte volna, hogy a szülők ne engedjék a gyerek közelébe.

Információink szerint az agárdi védőnő annak idején tudott arról, hogy az anya terhes, sőt a szülés előtt két nappal járt is a családnál – igaz, az anya még akkor sem árulta el, hogy otthon kíván szülni.

Pesti gyerekorvos?

A védőnő később már nem jutott be a házba és nem láthatta a gyereket. Több forrásból is úgy értesültünk, hogy a szülők – akik saját maguk felnőtt orvosi ellátást igénybe vettek, és a babával ellentétben ettek is – egy fővárosi orvossal igazolták, hogy kap ellátást a gyerek, a védőnői látogatásokat pedig tértivevényes levélben utasították el.

Ha a gyerekorvos és a védőnő egy kisgyermek esetében falakba ütközik, kötelessége értesíteni a gyermekjóléti szolgálatot. Jelen esetben a gárdonyi Fókusz Családvédelmi Szolgálatot, melynek vezetője, Faragó Rózsa lapunknak azt mondta: a védőnő jelezte nekik, hogy a család a szülés után visszautasította a szociális ellátást, ezért a szolgálat felvette a kapcsolatot a szülőkkel. Telefonon kérték, hogy intézzék a gyerek anyakönyvi bejegyeztetését.

Faragó Rózsa szerint az apa járt is náluk, bemutatta az anyakönyvet, majd a szolgálat küldött a családnak egy tájékoztatót. Ebben egyebek mellett olvasható: kötelességük a védőnőnek bemutatni a gyereket, vagy igazolást küldeni arról, ha más védőnő jár ki a gyermekhez.

Jelzett vagy sem?

A történet itt válik zavarossá, ugyanis a 49/2004-es védőnői rendelet szerint a védőnő nem választható szabadon.  Ha a szülők elutasítják, a védőnő jelez a gyermekjóléti szolgálatnak, amit a mostani esetben – több forrásunk szerint is – a védőnő megtett.

Úgy tudjuk, a jelzéseket bizonyító dokumentumokat a rendőrség lefoglalta.

Faragó Rózsa ugyanakkor azt mondja, ők a szülés óta nem kaptak jelzést, még a problémás esetek miatt negyedévente tartott jelzőrendszeri ülésen sem.

Hogy ki állít valótlanságot, majd a rendőrség dönti el. Egyelőre annyit tudni, hogy emberölés miatt nyomoznak.

A szabadlábon lévő szülők a szomszédok szerint abban hittek, hogy elég, ha fénnyel táplálják a kicsit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik