Belföld

Bajnaiék: Csányi Sándor nem oligarcha

Az OTP-től és a Moltól két év alatt 65 milliót kapott Bajnai alapítványa. Kérdeztünk, válaszoltak.

Ahogy pár órája megírtuk, 2011-ben 10-10 millió forinttal támogatta a Haza és Haladás Alapítvány munkáját az OTP és a Mol, 2012-ben pedig 30 millió, valamint 15 millió érkezett a két mamutcégtől Bajnai Gordon alapítványához.

Mint köztudott, a Bajnai azóta – idén márciusban – pártot alapított Együtt 2014 néven.

Lapunk most a friss hírtől felvillanyozva villáminterjúzott volna bárkit a Haza és Haladás Alapítványtól. Belépőként írott kérdéseket kért tőlünk a sajtós, mi ennek eleget tettünk. Interjú ezzel együtt nem lett, festéktakarékos válaszok viszont születtek.

Olvasóink figyelmét különösen az első és a harmadik felvetésünkre érkezett reakcióban rejlő esszenciára hívjuk fel. Íme.

– Az alapítvány vezetői annak idején feltették maguknak a kérdést, hogy vajon miért támogatja szervezetüket (és rajta keresztül az akkor még nem létező, de várhatóan létre jövő pártjukat) a leggazdagabb magyar által irányított cég?

Nem.

– Ad okot akár minimális aggodalomra (akár az alapítvány, akár az E14, akár az ország számára), hogy multicégek jelentős összeggel támogatnak pártokat?

Az Együtt 2014 PM a jogszabályokban előírtnál szigorúbb átláthatósági szabályokat határozott meg magának és ezek szerint fog működni, amint a pártszövetséget alkotó pártokat bejegyezte a magyar bíróság. Addig pénzügyi támogatást nem fogadhat egyik bejegyzés alatt álló politikai erő sem.

– Egyebek mellett „az oligarchák érdekérvényesítése viszi rossz irányba az országot” – ezt Bajnai Gordon mondta 2013. január 29-én az Amerikai Kereskedelmi Kamara konferenciáján. Az önök alapítványát létrehozó Bajnai Gordon szerint Csányi Sándor oligarcha? És a Mol vezetője, Hernádi Zsolt ebbe a kategóriába tartozik?

Nem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik