Belföld

Négy vesével él egy borsodi kisfiú

Veseátültetés (veseátültetés, )
Veseátültetés (veseátültetés, )

Jól van, és már otthon lábadozik az a 12 éves kisfiú, aki a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján kapott két új vesét a meglévők mellé, így most négy vesével él.

A gyerek hasüregébe, köldökmagasságban ültették be a plusz két vesét, melyek méretük miatt egyenként elégtelenek lettek volna, de így együtt tökéletesen működnek a fiú szervezetében, és vele együtt fognak növekedni. „Magyarországon ilyen műtétet még nem végeztek gyermeken, a beavatkozás a szerv kis mérete és a beültetés helye miatt volt technikailag nagy kihívás” – nyilatkozta Langer Róbert, a műtétet végző professzor az egyetem honlapjának.

A kisfiút egy hónapja műtötték, állapota olyan gyorsan javult, hogy két héttel a műtét után hazaengedték Borsod megyei otthonába. Négy hónapig még hetente szükséges kontrollra járnia, később egyre ritkábban. Most még vigyáznia kell magára, de hamarosan úgy élhet, mint bármelyik kortársa.

A professzor elmondta, hogy a fiú 10 hónap dialízis után kapott új veséket. Alapbetegsége egy fehérjeürítéssel járó zavar volt, ez tette tönkre veséit. Négy éve vették gondozásba Debrecenben, de tavaly egy bárányhimlő-fertőzés után annyira romlott az állapota, hogy vesepótló kezelésre szorult, ekkor merült fel a a szervátültetés igénye, mint a legjobb megoldás.

Az orvos szerint az új műtéti gyakorlattal számos veseátültetésre váró kisgyermeken segíthetnek, elsősorban az ő esetükben fontos kiemelten a mihamarabbi transzplantáció. Azok a gyermekek ugyanis, akik hosszú ideig kényszerülnek dialízisre, visszamaradnak a fejlődésben. Tavaly a 16 év alatti gyermekek esetében jelentősen csökkent a várakozási idő a részleges Eurotransplant-csatlakozásnak köszönhetően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik