Belföld

Fidesz-közeli cég nyomul a távhőbizniszben

Simicska Lajos egyik üzlettársa, Pomázi Csaba lenne a befektető a szegedi biomassza-erőműben, ráadásul helyi politikusok szerint a közbeszerzési szabályokat kijátszva köteleznék arra a városi hőszolgáltatót, hogy a Pomázi tulajdonában álló Szenergott Kft.-től vásároljon alapanyagot - állítjáka szegedi Szabad Város Egyesület tagjai és a város szocialista alpolgármestere.

 

Az átlátszó.blog.hu szerint félelmük talán azért sem alaptalan, mert az érintett vállalkozó már most is ott van a szegedi energiaszolgáltatók környékén. Pomázi Csaba jelenleg budapesti lakos, de leginkább dunaújvárosi cégekben érdekelt.

Pomázi 1997 februárjában alapította az Energott Fejlesztő és Vagyonkezelő Kft.-t, amelyben 2006 óta tulajdonostársa Neszmélyi György, a Dunaferr egykori alkalmazottja, a Dunaqua Therm Rt. korábbi elnök-vezérigazgatója, a Közgép-Energia Kft. jelenlegi ügyvezetője. A Közgép-Energia Kft.-nek két tulajdonosa van: az egyik a Simicska-Nyerges páros által fémjelzett Közgép, a másik pedig az Energott. Pomázi cége a közpénzek elnyerésében nem olyan sikeres, mint Simicskáé, de azért nem szerepelnek rosszul az európai uniós pénzekért folyó versenyben. 2012 januárja és márciusa között például 1,2 milliárd forintot nyertek: 629,9 millió forintot biogáztermelés során felhasználható innovációra, majd előbb 425 millió forintot, később további 160 millió forintot faapríték tüzelésű kazánok telepítésére Dunaújvárosban. Hab a tortán, hogy Neszmélyi 2013 januárjában egy másik cégével, az Általános Ingatlanberuházó és Forgalmazó Kft.-vel nyert 395 millió forintot a mátraszentimrei Hotel Vadvirág újjáépítésére.

A témáról bővebben az átlátszó.blog.hu -n olvashat

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik