Belföld

Itt a tanároknak szánt újabb kormányzati csel

tüntetés (tüntetés)
tüntetés (tüntetés)

A kormányzat hosszasan elhúzza a tárgyalásokat a Pedagógusok Demokratikus Szövetségével (PDSZ), közben törvényben lehetetleníti el a sztrájk lehetőségét.

A KDNP-s Michl József jegyzi a köznevelési törvény legújabb módosítási indítványát, amely többek között lehetővé teszi az osztálylétszámok megemelését, és ellehetetleníti a pedagógusok valós érdekérvényesítését. Ez utóbbi azt jelenti, hogy törvénybe iktatnák a minden esetben kötelező minimális ellátási szintet: minden tanítási, foglalkozási napon biztosítani kell a gyermekek, tanulók felügyeletét, étkeztetését.

Azaz törvényben szabályoznák azt a kérdést, amellyel kapcsolatban hónapok óta húzza az időt a kormány: hogy pedagógussztrájk esetén kinek a dolga a gyermekek felügyelete. Ha a parlament elfogadja a törvénymódosítást, sztrájk idején is minden intézményben kötelező lesz a gyerekfelügyelet. Úgy kell sztrájkolniuk a tanároknak, hogy közben vigyáznak a gyerekekre, nem kerülhet lakat az iskolákra, mint például Szlovákiában.

Fotó: Kummer János

Bohóckodás

A sztrájkra készülő, de a sztrájkkészültséget a tárgyalások idejére felfüggesztő PDSZ korábban felmérte, hogy a sztrájkolni hajlandó pedagógusok több mint 90 százaléka az intézménybezárós, kemény sztrájkot tartja hatékonynak. E pedagógusok szerint a gyermekfelügyelet biztosítása nem sztrájk, hanem csak bohóckodás, mivel a munkabeszüntetés akkor éri el a célját, ha a mindennapokban fennakadást okoz – mondta el a pecsistop.hu-nak Nagy Erzsébet, a szakszervezet helyi ügyvivője.

Szerinte az Emmi által kieszközölt újabb időhúzás – a tárgyalások újraindításával való kecsegtetéssel – csak arra jó, hogy ezt a törvénymódosítást minél előbb keresztülverjék.

Mendrey László PDSZ-elnök lapunknak elmondta, a javaslat azért aggályos, mert olyan dolgokat emel be a köznevelési törvénybe, amiknek nem ott, hanem például az intzémények szervezeti és működési szabályzataiban lenne a helye. Másrészt érintkeznek az ott leírtak a munka trövénykönyve, a sztrájktörvény egyes pontjaival is. Mendrey szerint nem bízik a kormányzat a bíróság határozatában, és megpróbál előremenekülni, nem várja meg az elégséges szolgáltatással kapcsolatos döntést. Az volna a legjobb, véli az elnök, ha az erre vonatkozó 7-es paragrafust kivennék a módosító indítványból.

Zsúfolt osztályok

A – korábban a gyerekek testi fenyítése mellett is síkra szállt kereszténydemokrata honatya – 25 pontból álló törvénymódosítási indítványának másik lényeges eleme, hogy lehetőséget ad az óvodai csoportok és iskolai osztályok létszámának felduzzasztására. Az utóbbira többek között azért van szükség, mert idén sokkal több elsős iratkozott be az általános iskolákba, mint korábban, így sok intézményben férőhelyprobléma adódott. Mintegy 1800 gyereknek most is keresi a helyét a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Egyfajta „megoldás”, hogy a jelenlegi 27 fős osztályokat felduzzasztják 32-re. Az adminisztrációs húzásnak azonban számos gyerek és pedagógus látja majd kárát.

Az óvodai csoportok létszámának növelésére jövőre lesz nagy szükség, amikor minden hároméves gyereknek kötelező lesz óvodába járni. Ott is szűkösek a férőhelyek: a módosítással bezsúfolhatnak a jelenleginél 20 százalékkal több gyereket a csoportokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik