Belföld

Így áradt a Tisza 7 évvel ezelőtt

Arado-Tisza-7-evvel-ezelott(960x640).jpg (Áradó Tisza 7 évvel ezelőtt)
Arado-Tisza-7-evvel-ezelott(960x640).jpg (Áradó Tisza 7 évvel ezelőtt)

Napra pontosan 7 éve készültek azok a felvételek, melyeket galériánkban megtekinthetnek olvasóink. Nem akarunk pánikot kelteni, de a Tisza vízszintje most is elérheti ezt a magasságot.

Szegednél közelíti a 8 métert a Tisza vízállása, ám ennél jóval magasabban tetőzött a folyó 2006-ban. Az Alsó-Tiszán az eddigi legmagasabb vízállást ugyanis 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert. Akkor homokzsákokkal állták útját a víznek, ahogy a 2000-es évek elején is többször csak ez mentette meg a várost.

Most az Alsó-Tiszát elérte a Hármas-Körös vízhozamcsökkenése, ennek hatására az áradás intenzitása Csongrádnál mérséklődött, Szegednél a vízállás – a másodfokú készültség szintje alatt – stagnál.

Azonban a folyó Vásárosnaményig terjedő szakaszán ismét emelkedik a vízszint, alatta viszont folytatódik az apadás. Nagyhalász és Gávavencsellő között már a II. fokú árvízvédelmi készültséget is mérsékelhették, így elsőfokú a készenlét Szabolcsveresmarttól Gávavencsellőig. A Kraszna és a Lónyay-főcsatorna is apad, ott viszont még indokolt a II. fokú készültség fenntartása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik