Belföld

Elapasztott víz – mégsem adunk el?

Ivoviz(210x140)(7).jpg (ivóvíz)
Ivoviz(210x140)(7).jpg (ivóvíz)

A partium.eu értesülései szerint néhány aláíráson bukhat Európa első olyan kereskedelmi szerződése, melynek tárgya a vezetékes ivóvíz.

Az ügy 2009 óta húzódik, halasztódik. A határ mentén egymással szomszédos Arad, illetve Békés megye 4 éve állapodott meg arról, hogy a román fél vezetékes ivóvizet szállít a magyarországi megyébe. A hatástanulmány 150000 eurós költségen el is készült, ezt az összeget a két megye önkormányzata fele-fele arányban fizette ki.

Tényleges előrelépés azóta sem történt, holott a két megye vezetése most is hajlandó lenne saját költségvetéséből finanszírozni a folyamat technikai beindításához szükséges beruházásokat. Ezt megelőzően azonban egy minisztériumi jóváhagyás kellene, mindkét részről, amit úgy tűnik a román fél – vélhetőleg Arad megye liberális politikusainak nyomásának hatására is, akik kifejezetten ellenzik a víz „kiárusítását” – folyton elsüllyeszt valahol.

Az előzetes becslések szerint Arad megye vízkészlete semmilyen negatív hatást nem szenvedne el, amennyiben Békés megyébe is szállítana vizet. Arad megye vízellátásáról egyébiránt 110 kút gondoskodik. Ezek kapacitása felette áll a megye vízfogyasztásának. A megye készletéből 30 % az aktív fogyasztás, a többi víztározókba kerül. Amennyiben további 30 % jutna Békés megyének is, az Arad megyei tartalék akkor is 50 %-on tartható lenne – állítják vízügyi szakemberek – miután jelen pillanatban sem a kutak, sem a tározók nem dolgoznak maximumon.

Az első számítások szerint Békés megye köbméterenként 1 lejes áron kapná az Arad megyei „nyersanyagot”, amit aztán ott kezelnének a lakossági fogyasztás előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik