Belföld

Veszélyes tavasz: halálos balesetet okozhat a jó idő

A járművezetők a javuló útviszonyokra tekintettel hajlamosabbak a szabályszegésekre - sebességtúllépés, veszélyes előzések-. Gyakori jelenség a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás.

2012. év közlekedési baleseti mutatóit elemezve megállapítható, hogy áprilisban 3, májusban 5 halálos baleset következett be megyénk közútjain a tavaszi idő beköszönte után. Az elemzések során megállapítható, hogy a baleseti ok 7 esetben a gépjárművezető, 1 esetben kerékpáros hibára vezethető vissza. Fontos kiemelni, hogy április első hete tragikus hét volt, mivel három egymást követőn napon is történt – április 02., 03., 04. – halálos baleset. Május második hetében szintén halálos kimenetelű közlekedési balesetek történtek – május 8-án és 10-én -, majd azt követően minden héten.

2013. évben a kerékpárosok és a gyalogosok által okozott, illetve érintettségükkel bekövetkezett közúti közlekedési balesetek számának csökkentésére a rendőrség fokozott figyelmet fordít. Kiemelendő, hogy ők a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői, hiszen az ő testüket egy esetleges baleset során semmi nem védi. Ezért gyalogos, illetve kerékpáros gázolása során soha nem az a kérdés, hogy történt-e személyi sérülés, hanem az, hogy annak milyen a foka: könnyű, súlyos, vagy éppen halálos!

Azért, hogy az idén az elmúlt év tavaszi hónapokra jellemző kedvezőtlen halálos baleseti mutatói ne ismétlőjenek meg, a Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság arra kéri a közlekedőket, a járművezetőket, hogy a balesetek elkerülése érdekében körültekintően vegyenek részt a közlekedésben. Fokozottan tartsák be a közúti közlekedés szabályait, hiszen egyetlen életünk van, figyeljünk egymásra! – hívja fel a figyelmet a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik