Belföld

„A cigányság bomlástermék” – konferencia feketén-fehéren

roma (roma, Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány)
roma (roma, Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány)

A cigányság helyzetéről vitáztak „felelősen”.

Fehéren-Feketén – Felelősen a cigány-magyar együttélésről címmel tart konferenciát a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége.

Az eseményen felszólalt Kovács Zoltán felzárkózásért felelős államtitkár is, aki a többi között azt mondta: nem elég esélyegyenlőséget teremteni a törvények szintjén, esélyt kell teremteni. Húsz-huszonhárom éven keresztül voltak erre kísérletek, de olyan komplex formában, ahogy ma már ezt a keretstratégia lehetővé teszi, nem tettek erőfeszítés arra, hogy az esélyteremtés intézményesüljön, állami szinten jelenjen meg” – fogalmazott az államtitkár.

Németh György szociológus-közgazdász a konferencián kijelentette, „a cigányság bomlástermék, nem része a nyugati kultúrának”.

Lapunknak többen megerősítették, hogy a kijelentés elhangzott, és bár több jelenlévő (Sztojka Attila, a felzárkózásért felelős államtitkárság főosztályvezetője és Berki Judit, a bátonyterenyei tanoda vezetője, korábbi romaügyi helyettes államtitkár) kikérte magának ezt a kirohanást, de egyébként „ment minden tovább”.

A Fehéren-Feketén – Felelősen a cigány-magyar együttélésről címmel kiírt fotópályázat III. díjas képe
Fotó: MAKÚSZ/Molnár Zoltán

A rendezvény honlapján ez olvasható: „A legfrissebb felmérések szerint a munkaképes korú cigányok 22%-ának van valamilyen munkája. A felnőtt cigányok körében 70% fölötti azok aránya, akik csak általános iskolai végzettséggel vagy még azzal sem rendelkeznek. Mi ennek az oka? A kérdésre alapvetően két „szélsőséges” válasz létezik. Az egyik a többségi társadalom szegregáló, diszkrimináló, kirekesztő jellegére utal. A másik szerint a cigányok beilleszkedését a rájuk jellemző hátráltató viselkedésminták nehezítik, és az, hogy sose akartak integrálódni.”

Sztojka Attila, az EMMI-főosztályvezető-helyettes (b) és Németh György szociológus-közgazdász
fotó: mti

Hogy a némethi kijelentés belefér-e a katolikus újságírók, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság, vagy az érintett szakemberek „értelmezési keretébe”, az egyelőre nem derült ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik