Belföld

Tizenkétezerrel több az elsős

iskolás (általános iskolás)
iskolás (általános iskolás)

A tavalyinál több mint tizenkétezerrel több gyereket írattak be az iskolákba.

A 2013/2014-es tanévre 96 881 gyermek iratkozott be első osztályba az állami fenntartású intézményekbe, míg tavaly csak 84 101. Ha a nem állami fenntartású (egyházi, magán, alapítványi) iskolákat is belevesszük, akkor a tavalyi elsősök száma összesen 100 195.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) adatai szerint tavaly 3861 első osztály indult, idén – 27 fős osztálylétszámokkal számolva – 4128 osztályt terveztek a tankerületek. A most beiratkozottak 2 százalékáról – 1978, az adott körzetben lakó gyermek elhelyezéséről – kell még gondoskodni. Többségük, 1137 leendő elsős Budapesten jelentkezett. A főváros mellett a legtöbb további férőhelyet Pest megyében (459) kell biztosítani.

Az elsődleges cél az, hogy a kötelezően felveendő körzetes gyerekeket minden iskola a szükséges számú osztály indításával tudja elhelyezni, amennyiben az intézmény adottságai ezt lehetővé teszik. Ha nincs elég hely az iskolában, akkor egyéb megoldást kell találni az önkormányzatok segítségével, ami az elkövetkező hetek feladata. Csak legvégső esetben engedélyezhető az osztálylétszám emelése (például olyan vidéki iskolában, ahol egy osztály indul csak, és a törvényileg engedélyezett 27 helyett 29 elsős lenne, vagy ahol ezt fizikai korlát indokolja), amennyiben az erről szóló törvénymódosító javaslatot elfogadja a parlament.

A megnövekedett gyerekszámhoz szükséges pedagógusok számát a májusi tantárgyfelosztás elkészítését követően lehet meghatározni. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közölte: mindenhol a megfelelő szakmai színvonal biztosításával szervezi meg a köznevelési feladatok ellátását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik