Belföld

Könyvritkaságokat fogadnak örökbe a Szegedért Alapítvány díjazottjai

A hagyományokat folytatva a Szegedért Alapítvány díjazottjainak 2013-ban is ritkaságokatajánlott fel gyűjteményéből örökbefogadásra a Somogyi-könyvtár.

Az örökbefogadás szimbolikus. A könyvtár számára megtiszteltetés, hogy megbecsült szegedi személyiségek vállalnak védnökséget a bibliotéka gyűjteményének különlegesen értékeskötetei felett. Az örökbefogadásra felajánlott művek, kiadások mindig kapcsolódnak az örökbefogadóhivatásához, tevékenységéhez.

Az első Gregor József volt, aki 2003-ban díszpolgárrá választásakor Liszt Ferenc ’Revive Szégedin!’ című zongora-átiratának eredeti kottakéziratát fogadta örökbe. Azóta már hatvanhét név sorakozik az örökbefogadási anyakönyvben.

Az ünnepi rendezvényen Fritz Mihály szobrász/éremművész, a Szegedért Alapítványművészeti kuratóriumának díjazottja egy ún. ’Dugonics-analectát’, Dugonics András könyvtárának egy különleges dokumentumokat is rejtő kötetét; a társadalmi-állampolgárikuratórium díjazottja: Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke Brill Ázriel (1821-ben Budán héberül nyomtatott, mára egyetlen, épségben megőrzött) Magyarország-leírásátfogadja örökbe.

A tudományos kuratórium díjazottja, Penke Botond akadémikus, orvosikémikus Kováts Mihály Medicina forensis. Vagy: Orvosi törvénytudomány című művének1828-ban Pesten megjelent kiadásának olyan példányát fogadja örökbe, amely egykorKölcsey Ferencé volt.Csernay László orvosprofesszor, a Szegedért Alapítvány idei fődíjasa Richard WagnerParsifal című operájának (Vaszy Viktor hagyatékából származó, különleges bejegyzéseket isőrző) partitúráját fogadja örökbe.

Az örökbefogadási ünnepség nyilvános, minden érdeklődőt tisztelettel hív és szeretettel vár a Somogyi-könyvtár. A rendezvény április 19-én, pénteken délután 16.30 órakor kezdődik a Dóm téri épület I.emeletén, a folyóirat-olvasóteremben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik