Belföld

Bizakodóbbá váltak a vállalkozások

A gazdaságpolitikát, a közterheket és a hitelkamatokat tekintve bizakodóbbá váltak a vállalkozások az idén az első negyedévben a K&H kkv bizalmi index felmérése szerint.

A szállítókkal és az európai uniós pályázatokkal kapcsolatos várakozások ugyanakkor számottevően romlottak. A kutatáshoz kapcsolódó kérdésekre március 8-19. között, a jegybank Növekedési Hitel Programjának meghirdetése előtt válaszoltak a vállalkozások- Egyértelmű hangulatjavulás tapasztalható a hazai kkv-k körében, a K&H kkv bizalmi index a tavalyi bizonytalanságot követően, az idén az első negyedévben ismét növekedett: 9 pontos emelkedés után jelenleg mínusz 26 ponton áll, de még kérdéses, hogy az 5. negyedéve tartó fel-le ingadozás után a mostani növekedés tartósnak bizonyul-e – hívták fel a figyelmet a jelentés készítői.

Az optimizmus minden árbevétel kategóriában megfigyelhető volt, azonban a mikrovállalkozások várakozásai fordultak leginkább pozitív irányba. „A gazdálkodói kör bizalomjavulása feltehetően összefügg a fogyasztói bizalmi index legutóbbi, jelentős mértékű (26,6 pont) javulásával, ami az alacsony mértékű inflációnak és a 10 százalékos rezsicsökkentésnek köszönhető” – magyarázta az eredményeket Németh László, a K&H kkv marketingfőosztály vezetője-írja a Piac&Profit.

A különböző ágazati szektorok közül továbbra is a mezőgazdasági cégek a legoptimistábbak, míg a szolgáltató szektorban csupán enyhe javulás látható.

A vállalkozók optimizmusa leginkább a gazdaságpolitikával, a közterhekkel, valamint a vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások javulásával magyarázható. A legutóbbi felmérés eredményei a kutatás készítői szerint azt mutatják, hogy a gazdaságpolitika és a közterhek megítélése is javulni tudott.Ez egyrészt annak tudható be, hogy nőtt azon cégek aránya, amelyek szerint a kormányzat a következő egy évben vállalkozásbarát intézkedéseket hoz majd, másrészt egyre többen számítanak a közterhek csökkenésére vagy stagnálására. Növekedett azon cégek aránya is, amelyek alacsonyabb hitelkamatokra számítanak a közel egy éve csökkenő jegybanki alapkamattal összefüggésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik