Belföld

NAV: figyeljünk a határidőkre, mert százezrekbe kerülhet

adobevallas(1)(210x140)(1).jpg (adóbevallás)
adobevallas(1)(210x140)(1).jpg (adóbevallás)

Az adóbevallási kötelezettség elmulasztása vagy késedelmes teljesítése szankciókkal járhat, mely esetekben a magánszemély 200 ezer forintig, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

Az adózás rendjéről szóló törvény meghatározza, hogy milyen adókötelezettségek terhelik az adózókat, ezek közül egyik legalapvetőbb a bevallási kötelezettség határidőben történőteljesítése, melynek elmulasztása, késedelmes teljesítése esetén a magánszemély mulasztásibírsággal sújtható -tudta meg a Szeged24 a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságán.

A bírság megállapítását követően, ha továbbra sem teljesíti adózó abevallás benyújtási kötelezettségét, a kiszabott mulasztási bírság kétszeresét kell újabb határidő kijelölésével megállapítani. Ha a késedelmesen benyújtott bevallás hibás, az adózócsak a késedelemért szankcionálható. A mulasztási bírság összegének meghatározásakor mérlegelni kell többek között a mulasztás súlyát, gyakoriságát is. Előfordulhat, hogy az adózóadóbevallási kötelezettségének a törvényben előírt határidőig önhibáján kívül nem tud elegettenni. Az adóbevallás benyújtásában akadályozott adózónak az akadályoztatás megszűnésétkövető 15 napon belül kell teljesítenie kötelezettségét. Ez esetben a késedelem igazolására vonatkozó kérelmét a bevallással egyidejűleg kell benyújtania.

A vállalkozási tevékenységet nem folytató és általános forgalmi adó fizetésére nem kötelezett magánszemély – a bevallás benyújtására előírt határidőn belül – a bevallási késedelemről előzetes bejelentést is tehet abban az esetben, ha a személyi jövedelemadó-bevalláselkészítéséhez szükséges iratok, igazolások önhibáján kívül nem állnak rendelkezésére, és emiatt a bevallását nem tudja határidőben benyújtani.

Ha a bejelentést megtette és igazolásikérelmet nyújt be, mentesül a bevallási késedelem miatt fizetendő mulasztási birság alól abevallás naptári évének november 20. napjáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik