Belföld

Elnézést kért az MSZP mentőszolgálat-ügyben

A mentőszolgálat új vezetőjéről tett szerdai nyilatkozata miatt elnézést kért az MSZP, de a többi állításukat továbbra is fenntartják.

Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi tagozatának elnöke szerda délutáni közleményében elismerte: tévedtek abban, hogy Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat új, megbízott vezetője büntetőeljárás alatt állna. Emiatt elnézést kérnek, de minden más állításukat fenntartják – tette hozzá a politikus.

Kökény Mihály délelőtti közleményében a hétfőn kinevezett Burány Bélával kapcsolatban azt kérdezte: “szabad-e olyan emberre bízni akárcsak átmenetileg is az Országos Mentőszolgálatot, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban, aki egyébként látványosan megbukott szakmai és etikai értelemben egyaránt?”

Erre reagálva az államtitkárság leszögezte: az Országos Mentőszolgálat új, megbízott vezetőjével szemben nincs és nem is volt folyamatban büntetőeljárás. Kökény Mihály ugyanakkor azt is kifogásolta, hogy Szócska Miklós államtitkár – aki “indoklás nélkül, azonnali hatállyal” menesztette a mentőszolgálat általa 2010-ben kinevezett főigazgatóját – nem beszélt arról, miért kell ilyen “villámgyorsan” távoznia Mártai Istvánnak. Miért nem lehet arról beszélni, hogy a távozó főigazgató vezetése alatt a szolgálat mérhetetlenül eladósodott, katasztrofális a mentőautók műszaki állapota, és a pénzhiány rányomja a bélyegét a működés minden szeletére? – tette hozzá Kökény Mihály.

Ennek kapcsán az államtitkárság azt közölte: az elmúlt két és fél évben számos lépést tettek az Országos Mentőszolgálat biztonságos működtetési feltételeinek megteremtése érdekében: 2012-ben több mint hétezer dolgozó kapott béremelést, 120 mentőautót cseréltek le és uniós forrásból további 200 új mentőgépkocsi-beszerzése van folyamatban. Emellett 14 mentőállomást részlegesen felújítottak, hét új állomás kezdte meg a működését, uniós forrásból további 60 mentőállomás felújítása, valamint 22 új mentőállomás építése már előkészítés alatt van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik