Belföld

Bajnai: az lesz a jelölt, aki legyőzi Orbánt

Nincs még pontos forgatókönyv arra, hogyan válasszák ki az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét - mondta Bajnai Gordon volt kormányfő az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője azt mondta: önjelöltekből nem lesz miniszterelnök, erre annak van esélye, akit az ellenzék nagy többségét adó pártok felkérnek, miután megállapodtak az együttműködés alapelveiről és a közös programról.

Álláspontja szerint annak kell a kormányfőjelöltnek lennie, akinek a legjobb esélye van legyőzni Orbán Viktort, tartósan jól kormányozni az országot, és egyesíteni a széles választói koalícióhoz tartozókat. Kérdésre hozzátette, többféle technika van arra, hogy eldöntsék, ki a legideálisabb jelölt, de egyelőre nincs pontos forgatókönyv erre. Ezt azzal hozta összefüggésbe, hogy hiányzik a tapasztalat, mivel a választási rendszer átalakítása miatt most először kell már a voksolás előtt koalíciót kötniük az ellenzéki pártoknak.

Elmondta azt is, még nem tárgyalt Mesterházy Attila MSZP-elnökkel arról, hogy ki legyen a kormányfőjelölt. Jelezte azonban, célszerűnek tartaná, ha az Együtt-PM szövetség és az MSZP – a közös egyénijelölt-állítás mellett – közös miniszterelnök-jelöltet nevezne meg, mert a választók világos alternatívát várnak a jelenlegi kabinettel szemben.

Beszélt arról is, hogy ma még nincs a győzelemhez szükséges számú szavazó az ellenzéki oldalon. A Medián közelmúltbeli felmérésére hivatkozott: bár a szavazók többsége kormányváltást szeretne, közülük sokan nem találnak megfelelőt a jelenlegi ellenzéki kínálatból. Az Együtt-PM szövetség dolga ezért az, hogy minél több, ma még pártnélküli bizonytalan szavazót állítson maga mögé – jegyezte meg.

Közölte, eddig körülbelül tízezren jelentkeztek az Együtt 2014 aktivistájának, és ennél sokkal többen adták meg nekik az adataikat a kapcsolattartás érdekében.

Bajnai Gordon az interjúban szélhámosságnak nevezte a kormányzati rezsicsökkentést, mondván, a kormány azt a hamis látszatot kelti, hogy az energia tartósan olcsóbbá tehető lenne. Szerinte a kormány sokaktól “elvette a kenyeret” és most a 10 százalékos rezsicsökkentéssel “néhány morzsát visszaad”.

Arra a kérdésre, hogy kormányra jutva visszavonná-e a mostani rezsicsökkentést, úgy válaszolt: más intézkedésekkel váltaná ki. Szerinte a kormányváltás növelné az országgal szembeni bizalmat, és erősítené a forint árfolyamát, amelyről megjegyezte: egy euró 265 forintot ért, amikor átadta a kormányzást, ma pedig csaknem 300-at.

Hozzátette: a forint erősödése segítené az energiaárak csökkentését, egyébként pedig olyan, önrész nélküli lakás-felújítási programot dolgoztak ki, amelynek végrehajtása fenntarthatóan akár 30 százalékkal mérsékelné a fűtésszámlákat a panel- és a társasházakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik